De-a lungul timpului, fotbaliști importanți au făcut pasul de la Universitatea Craiova spre echipa națională a României, dar din păcate pentru istoria fotbalului din Oltenia și nu numai, un nume de răsunet nu a ajuns sub tricolor, Ion Oblemenco. Astăzi, fostul fotbalist al Campioanei unei mari iubiri ar fi împlinit vârsta de 76 de ani.
Ion Oblemenco a fost fotbalistul pe-al cărui braț a stat banderola de căpitan, atunci când Universitatea Craiova a căpătat denumirea de „Campioana unei mari iubiri”. Supranumit Tunarul din Bănie, Oblemenco a câștigat titlul de campion național, în ediția de campionat 1973/74 și Cupa României în sezonul 1976/77, ambele în perioada în care atacantul a îmbrăcat culorile alb-albastre ale Craiovei.
Deși a fost un atacat cum nu s-a mai născut în România, însușindu-și de patru ori titlul de golgheter al campionatului intern, în 1967, 1970, 1972 și 1973, Nelu Oblemenco nu a jucat nici măcar un minut într-un meci oficial la echipa națională a României. Singurul moment în care „Tunarul” a evoluat sub tricolor a fost în 1968, atunci când prima reprezentativă a efectuat un turneu amical în America de Sud. Atacantul oltean a fost cel mai bun marcator, dar nici după această performanță nu a fost convocat pentru un meci oficial.
România, fără Oblemenco la Cupa Mondială din 1970!
România a participat pentru a patra oară la turneul final al Campionatului Mondial, în Mexic, după o absență de 32 de ani. La turneul final, tricolorii au picat într-o grupă alături de Brazilia, Anglia și Cehoslovacia. Din lotul naționalei au făcut parte 22 de jucători, dintre care cinci atacanți. Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Gheorghe Tătaru, Marin Tufan și Flavius Domide au fost oamenii de gol, convocați de Angelo Niculescu, uitându-l pe golgheterul campionatului din acel moment, Ion Oblemenco. Selecționata României a obținut o victorie, 2-1 cu Cehoslovacia, a pierdut la limită, 0-1 în fața Angliei și a fost înfrântă 2-3 în meciul cu Brazilia.
Tunarul din Bănie, cel mai bun dintre români la acea vreme, a rămas în inimile oamenilor. Astăzi, zeci de mii de oameni așteaptă să se poată strânge, din nou, pe stadionul ce-i poartă numele olteanului „Ion Oblemenco” și să strige pentru echipa sub culorile căreia Nelu a scris istorie.
Sursă foto: ucv1948.ro
Citește și: Fotbalul din curtea școlii, dat dispărut!