fbpx

Jurnal de pandemie. Cele 100 de zile care au schimbat lumea

Jurnaliștii de la The Guardian au trecut în revistă primele 100 de zile de la primele semne ale pandemiei care a înghețat toate călătoriile internaționale, a lovit puternic economiile mondiale, și a închis în case peste jumătate din populația planetei, într-un cuvânt, ne-a schimbat viața de zi cu zi. Aproape 1,5 milioane de oameni sunt infectați, de la lideri mondiali, la oameni de rând.

Ziua 1. Miercuri, 1 ianuarie. În Wuhan se răspândesc mesajele despre un virus ucigaș. Autoritățile încearcă să mușamalizeze

În acea dimineață poliția a închis bandă de protecție între ramele metalice ale tarabelor din piața de fructe de mare din Wuhan și îi somează pe proprietari să închidă ușile magazinelor. Muncitori în costume speciale prelevează cu atenție probe de pe suprafețe și le așază în pungi de plastic sigilate.

Mesaje alarmante circulă pe rețelele sociale chineze, alimentate de documente medicale care și-au găsit drumul în online avertizând că pacienți s-au prezentat la spitalele din Wuhan cu simptome grave.

În Wuhan, opt persoane acuzate că au răspândit „zvonuri” despre boală sunt chemate la Biroul Securității Publice. Doctorul Li Wenliang va fi chemat de autorități să de explicații pentru că a arătat unui grup de absolvenți ai școlii sale de medicină o analiză a virusului despre care credea că este SARS.

Fraze precum „pneumonia necunoscută Wuhan” și „piața de fructe de mare Wuhan” sunt deja cenzurate pe YY, o platformă populară de transmisie live. 

Ziua 9. Joi, 9 ianuarie. Primul deces din cauza noului coronavirus

Oamenii de știință chinezi spun că pacienții bolnavi din Wuhan au contractat un nou tip de coronavirus. Deja două coronavirusuri cunoscute, SARS și MERS, au dus la declanșarea unor pandemii. Și acesta este mortal. În Wuhan, un bărbat de 61 de ani a murit într-un spital. Este prima victimă cunoscută.

Ziua 13. Luni, 13 ianuarie. „Dacă nu există cazuri noi, focarul s-a încheiat”

Guvernul chinez spune că nu există încă dovezi clare de transmitere de la om la om, chiar dacă existau raportări despre medici care se îmbolnăvesc. OMS transmite un comunicat de presă spunând că răspunsul guvernului chinez este liniștitor.

Epidemiologii spun că știrile sunt încurajatoare. „Dacă nu există cazuri noi în următoarele zile, focarul s-a încheiat”, spune pentru New York Times Guan Yi, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Hong Kong.

Ziua 20. Luni, 20 ianuarie. Apar noi cazuri fără legătură cu Wuhan

Zhong Nanshan, un expert în boli pulmonare merge la televiziunea de stat cu vești proaste: două noi cazuri de virus au apărut în provincia Guangdong printre pacienții fără contact direct cu Wuhan. Concluzia este clară. “Putem spune că cu certitudine că se transmite de la om la om”, concluzionează Zhong.

Vineri seara au fost patru cazuri noi. Până duminică, 139. Până la sfârșitul zilei de marți, vor fi confirmate cazuri și la Beijing și Shanghai.

Virusul se răspândește în întreaga lume Japonia, Coreea de Sud și SUA, unde un bărbat de 35 de ani, care s-a întors recent de la Wuhan, s-a prezentat la o clinică din statul Washington cu tuse și febră ridicată, devenind primul caz al țării.

Panica crește în Wuhan. La 6 dimineața, peste 100 de pacienți cu simptome de coronavirus așteptau să fie văzuți la spital.

Ziua 24. Vineri, 24 ianuarie. Wuhan este închis. Nimeni nu intră, nimeni nu pleacă

În ajunul vacanței lunare de anul nou, deoarece sute de milioane de chinezi călătoresc în vizită la prieteni și familie, Wuhan este efectiv închis. Majoritatea transportului din și în afara orașului este suspendat. Peste 800 de infecții au fost depistate și 25 de persoane au murit. 

Virusul ajunge în Europa, depistatat la două persoane sosite recente din China.

Ziua 31. Vineri, 31 ianuarie. Virusul ajunge în Spania și Italia

Se confirmă că virusul a ajuns în Marea Britanie, Spania și Italia.

„Situația este gravă, dar nu este nevoie de alarmă, totul este sub control”, spune ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza.

Ziua 36. Marți, 4 februarie. Primul deces în afara Chinei

Numărul oficial de cazuri în China trece de 20.000, cu 425 de morți. Un rezident din Wuhan care a dezvoltat o pneumonie severă săptămâna trecută moare într-un spital din Manila, Filipine, prima persoană care a decedat în afara Chinei. Filipine interzice orice sosiri noi din China.

Ziua 50. Miercuri, 19 februarie. Meciul Atalanta-Valencia, momentul în care virusul se răspândește în Italia și Spania

Iranul anunță primele două cazuri confirmate, ambele în orașul sfânt Qom.

La Milano, Atalanta își continuă drumul de poveste în Liga Campionilor, învingând cu 4-1 clubul spaniol Valencia. „Aproape o treime din populația orașului Bergamo era prezentă pe stadion”, se arată într-un raport al meciului. Mii de spanioli au făcut, de asemenea, deplasarea în capitala provinciei Lombardia.

Ziua 56. Marți, 25 februarie. Primul deces în Italia. Europa începe să își numere morții

Cazurile globale au depășit 80.000 . Pentru prima dată de la anunțarea focarului, cazurile confirmate în afara Chinei le depășesc pe cele din interior. 

Aproximativ 50.000 de persoane din nordul Italiei au fost blocate în ultimele patru zile, prima populație din Europa în carantină. În Iran sunt 12 decese confirmate. 

În timp ce SUA își anunță cel de-al 14-lea caz, Trump a trimis un tweet în timpul unei vizite de stat în India: „Coronavirusul este foarte sub control în SUA. Bursa începe să arate foarte bine pentru mine!”

Ziua 66. Vineri, 6 martie. Numărul morților crește alarmant în Italia. Boris Johnson nu ține cont de recomandări

Numărul de decese din Italia a crescut de șase ori în șase zile: mai mult de 230 de italieni sunt morți, iar cazurile sunt în creștere cu peste 1.200 în fiecare zi.

Roma a închis școlile, iar autoritățile din Italia au interzis spectatorii de la meciurile de fotbal din Serie A și se pregătește să închidă regiunea Lombardia.

Ziua 71. Miercuri, 11 martie. OMS declară COVID-19 o pandemie

Trump anunță că administrația sa începe „cel mai agresiv și cuprinzător efort de confruntare cu un virus străin din istoria modernă”.

Numărul de cazuri în SUA a trecut de 1.000 și peste 116.000 de persoane sunt infectate în întreaga lume.

Piețele bursiere din SUA și Marea Britanie se prăbușesc.

Decesele în Italia cresc cu 168 într-o singură zi, cea mai mare cifră înregistrată oriunde. 

OMS declară ceea ce a devenit evident: Covid-19 este o pandemie.

Marea Britanie are 456 de cazuri, dar ignoră măsurile implementate în altă parți din Europa. Persoanele bolnave și vulnerabile sunt sfătuite să rămână acasă, dar guvernul nu ia în calcul măsurie de restricție. Autoritățile vorbesc despre „imunizare colectivă”.

Ziua 77. Marți, 17 martie. Europa își închide granițele

Țările europene se închid una de cealaltă, iar continentul își închide granițele. „Suntem în război”, declară președintele francez, Emmanuel Macron.

Decesele în Italia depășesc acum 450 în fiecare zi și le vor depăși în curând pe cele din China . Cazurile confirmate în Spania se vor dubla până la peste 17.000 până la sfârșitul săptămânii. Trei sferturi dintre cei care au murit din cauza bolii sunt europeni.

În Burkina Faso, un fost vicepreședinte al parlamentului moare din cauza virusului, primul caz confirmat de Covid-19 în Africa sub-sahariană. Până la sfârșitul săptămânii vor exista 1.000 de cazuri pe continent. Peste 160.000 de cazuri au fost confirmate în întreaga lume.

Ziua 83. Luni, 23 martie. În Spania mor aproape 400 de persoane. India instituie măsuri de carantină

Cazurile confirmate din întreaga lume au depășit 370.000, inclusiv peste 6.600 de britanici. Boris Johnson schimbă abordarea și le cere britanicilor să rămână în casă.

Aproape 400 de persoane mor în Spania, cel mai mare număr zilnic de până acum.

Peste 5.000 de cazuri noi sunt confirmate la New York, aducând totalul statului la 20.000. Până la sfârșitul săptămânii, SUA vor avea cele mai multe infecții din lume.

Ziua 93. Joi, 2 aprilie. Peste 1 milion de infecții în întreaga lume

Numărul cazurilor de COVID-19 depășește 1 milion, dintre care 50.000 de oameni au murit. Printre cei infectați se numără și premierul britanic Boris Johnson, premierul Canadei, Justin Trudeau sau prințul Charles.

În Ungaria, prim-ministrului, Viktor Orbán, i s-a acordat puterea de a lua măsuri prin decret fără limită de timp. 

Decesele în Spania depășesc 950 într-o singură zi.  SUA au aproape un sfert de milion de cazuri și 6.000 de morți. 

Ziua 99, Miercuri, 8 aprilie. Criza continuă

Boris Johnson rămâne în spital, fiind internat luni la terapie intensivă, după ce simptomele sale s-au agravat.

În unele dintre cele mai afectate țări ale Europei numărul deceseleor scade. China a înregistrat prima zi cu zero decese și redeschide cu precauție orașele.

Un total global de peste 75.000 de oameni au murit și 1,3 milioane au fost infectați. Aproximativ 270.000 s-au recuperat. Nu există o strategie convenită cu privire la modul de a readuce viața la normal.

În 3 minute poți să citești și: 4 infectați cu COVID19 s-au plimbat o săptămână printre doljeni!

Cu gura şi nasul acoperite”. Încă un județ în care masca de protecție devine obligatorie

VIDEO! Modelul coreean explicat în toate detaliile: „Aceasta e știința!”

Facem măști! Români, hai să fim cehi!

BMC logoBuy me a coffee

Zahar la plic

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0