„Iubirea pentru Știința rămâne unică, din maternitate se insuflă, se comunică. Cu patimă aici pe veci stăpâni, Bănia rămâne a celor mai fierbinți dintre români!”
Astăzi, cu 74 de ani în urmă, UNSR Craiova, echipă formată la inițiativa unui grup de studenți și profesori, juca primul meci oficial, la Filiași. A fost actul de naștere al legendei, care ne-a determinat bunicii să arunce în sus căciulile de fericire, după cum povestea Nea Mărin din Băilești în celebrul scheci de revelion, părinții să se cațere pe stâlpii de nocturnă, iar pe noi…

În 1964, Știința promova în Divizia A, iar la zece ani distanță câștiga primul titlu în țară. După ce, cu un sezon în urmă își cucerise titulatura Campioana unei Mari Iubiri, dată de Păunescu. A mai trecut aproape un deceniu și Universitatea a devenit prima echipă din România calificată în sferturile Cupei Campionilor, apoi prima formație din țară care a atins semifinalele europene! A fost, totodată, prima echipă a fotbalului românesc care a eliminat grupări din Anglia și Germania!
La mulți ani, Universitatea Craiova!
Așa Craiova a devenit Maximă! Așa s-a născut legenda: Oblemenco, Balaci, Ștefănescu, Zoli, Cârțu, Cami au fost icoanele la care s-au închinat bunicii și părinții noștri. Ei au fost doar o parte dintre cei care au făcut ca fotbalul să devină o religie în Bănie, iar Știința zeul suprem! În zi de meci, din Craiovița, Brazdă, Rovine ori Romanești toate drumurile duceau spre Templu, unde, rând pe rând, Fiorentina, Leeds United, Bordeaux, Kaiserslautern ori AS Monaco au fost sacrificate pe altarul verde.
Marile performanțe naționale și europene nu le-au clădit doar cei 11 magi din teren, ci tot stadionul, tot orașul. „Ne-au învins adversarii și fanii”, își aducea aminte Alain Giresse la peste 35 de ani distanță de la eliminarea lui Bordeaux pe Centralul din Bănie. Așa s-a creat acea stare de spirit, cu dragoste, unitate și mândrie.
V-ați prins! Astăzi nu este despre Mititelu ori Rotaru, despre FCU ori CSU, despre procese legate de palmares, despre steme, hârțoage, decizii judecătorești, revendicări, ură pe toți pereții, care au împărțit Craiova în „mititei” și „clonați”. Este despre spirit, despre ceea ce simțim toți cei care am crescut ori am trăit din basmele cu Oblemenco și Balaci.
La mulți ani, Universitatea Craiova, oriunde ai fi Tu, oricare ai fi Tu!
Rotaru, mutare bombă în cursa transferurilor cu Mititelu!