Legea pe care băncile o ignoră aduce amenzi de 100 de ori mai mari

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune ca băncile să fie obligate de instanțe să le restituie banii tuturor clienților cu clauze constatate ca având caracter abuziv.

Asta și alte câteva beneficii pentru împrumutați, într-un proiect în dezbatere la ANPC.

Mai precis, ANPC propune ca un judecător care descoperă clauze abuzive într-un contract de împrumut să oblige banca să îi restituie clientului în totalitate pagubele produse prin aceste prevederi incorecte. Judecătorul este cel care va stabili valoarea sumelor care trebuie returnate împrumutaţilor. Prevederile se vor aplica pentru toţi consumatorii din portofoliul băncii care sunt afectaţi de clauze abuzive.

Mai mult, vor putea primii banii înapoi şi clienţii care nu au dat banca în judecată, dar care au acelaşi tip de clauze abuzive în contracte, scrie Adevărul.

Pentru a-i ajuta pe clienţii băncilor să înţeleagă care clauze din contractele de credit au fost constatate abuzive, ANPC va publica o listă a clauzelor deja constatate abuzive. După ce o instanţă hotărăşte definitiv că o nouă clauză este abuzivă, ANPC va actualiza lista, acţiune pe care o va face periodic.

Băncile care vor mai introduce clauze abuzive în contractele de credit vor primi amenzi de 100 de ori mai mari, mai prevede proiectul ANPC.

În prezent, este deja interzisă prin lege introducerea de clauze abuzive în contracte, însă băncile ignoră această prevedere, ţinând cont că amenzile sunt între 200 şi 1.000 de lei. Acum, ANPC propune creşterea cuantumului amenzilor, de 100 de ori.

Mai exact, amenzile vor fi între 20.000 şi 100.000 de lei pentru fiecare clauză considerată abuzivă introdusă într-un contract de credit.

În 3 minute poți să vezi și: Drumul spre Cotroceni, pavat cu semnături false! BEC face reclamație la Parchet

Botniță pentru magistrați! Interdicțiile pe care Savonea le pregătește celor care postează pe Facebook

Dăncilă, pe picior de plecare! Ce pregătește Opoziția!Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0