-3.9 C
Craiova
marți, ianuarie 25, 2022

Lucruri mai puțin știute despre Crăciun și perioada sărbătorilor de iarnă!

Nu există Crăciun fără Jingle Bells, însă știați că această melodie nu a fost scrisă cu acest scop!

Crăciunul, acea perioadă din an în care toți suntem puțin mai liniștiți, mulțumită magiei sărbătorilor de iarnă. Dar cu siguranță există multe lucruri pe care nu le știați!

1 – Moș Crăciun are propriul său cod poștal
Da, și este chiar H0H 0H0. De fapt, acesta este codul poștal pe care Poșta din Canada i l-a atribuit lui Moș Crăciun. Totul a pornit de la mâhnirea copiiilor din Canada care îi scriau Moșului, dar acesta nu răspundea niciodată. Așadar, Poșta Canada a atribuit un cod poștal pentru toate scrisorile trimise de copii către Moș Crăciun. Există un serviciu special cu poștași angajați care și răspund copiilor la scrisori. Pentru ca magia Crăciunul să nu se piardă niciodată.

2 – Adresa 11344 Edbrooke din Polar Express există și în realitate
Dacă nu ai văzut până acum filmul Polar Express, primește-l ca pe recomandarea noastră de Crăciun. Pe lângă faptul că scenariul este o poveste frumoasă despre devenire și evoluție, mesajele presărate și scenele emoționante ne determină să ne analizăm puțin și să ne dăm seama ce am putea îmbunătăți în noi.

Dar dincolo de mesaje și despre momentul introspecției, în film este menționată adresa 11344 Edbrooke – locul în care stă Billy – The Lonely Boy sau Billy – Copilul Singuratic. În realitate, 11344 Edbrooke există și este adresa la care locuia în copilărie regizorul filmului, Robert Zemeckis.

3 – Silent Night, melodia pe care o fredonăm cu toții de Crăciun, compusă de nevoie
Silent Night este o melodie pe care o fredonăm încă din copilărie și o asociem cu seara de Crăciun. În realitate, melodia Silent Night nu a existat până când… nu a fost nevoie de ea. În ajunul Crăciunului, Joseph Mohr – cel care a scris textul colindei – a dat o fugă până în biserica în care a doua zi avea să se sărbătorească Crăciunul.

După câteva verificări, acesta a observat că orga principală a bisericii a fost roasă de șoareci. Mohr și-a dat seama că ceremonia care avea loc a doua zi nu mai putea fi posibilă fără orgă. Așa că l-a rugat pe Franz Xaver Gruber să compună rapid o melodie de chitară pentru textul Silent Night. Așa a apărut cel mai cunoscut colind din lume.

4 – Rudolph, renul cu nasul roșu, nu a fost renul lui Moș Crăciun încă de la început
Deși atunci când spunem Rudolph ne gândim automat la renul lui Moș Crăciun, acesta a fost preluat pe parcurs ca personaj în povestea Moșului. Rudolph a apărut pentru prima oară în 1939, atunci când compania Montgomery Ward și-a rugat copywriterii să scrie o poveste de Crăciun pentru copii care să poată fi folosită într-o strategie de marketing.

5 – Târgul de Crăciun de la Nürnberg, Germania – unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun
Deși anul acesta ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, iar astfel de evenimente au loc cu restricții pe care trebuie să le respectăm pentru a avea grijă de noi și de semenii noștri, ce poate fi mai frumos decât să ne întoarcem puțin în timp pentru a vedea care este unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun.

Este vorba despre Târgul de Crăciun de la Nürnberg, care datează din anii 1600. Dovada poate fi descoperită chiar la Muzeul Național German, acolo unde se află o micuță cutie pe care este inscripționat următorul mesaj: „Sent to Regina Susanna Harßdörfferin by Miss Susanna Eleonora Erbsin (or Elbsin) on the occasion of the Christmas Market of 1628”, adică „Trimis către Regina Susanna Harßdörfferin, din partea Domnișoarei Susanna Eleonora Erbsin, cu ocazia Târgului de Crăciun din 1628”.

6 – Brazii de Crăciun artificiali au fost construiți odinioară din pene de gâscă
Dacă acum brazii artificiali de Crăciun sunt din plastic și imită foarte bine brazii naturali, în trecut brazii artificiali erau confecționați chiar și din pene de gâscă. Primii brazi de Crăciun confecționați din pene de gâscă au fost expuși în Germania în 1865.

7 – Jingle Bells a fost prima melodie căreia astronauții i-au dat play în spațiu
Prima melodie care s-a auzit vreodată în spațiu a fost chiar Jingle Bells. Echipajul NASA Gemini 6A a făcut istorie când a dat play melodiei. Totul se întâmpla pe 16 decembrie 1965. Astfel, Jingle Bells a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de „Primul cântec are s-a auzit vreodată în spațiu”.

8 – În trecut, beteala era confecționată din argint
Încă de la începutul lunii decembrie, vedem peste tot decorațiuni de Crăciun. Globulețe, beteală, luminițe, totul compus într-o atmosferă festivă care să ne inducă starea de sărbători de iarnă.

Dar știai că în trecut beteala era confecționată chiar și din argint? Uite că beteala este tot o idee care vine din Nürnberg, Germania, chiar din 1610. Și pentru că argintul era destul de scump, beteala în bradul de Crăciun la vremea respectivă era și un semn de bogăție.

9 – Imaginea reprezentativă pentru Crăciun – Moș Crăciun în sanie, tras de reni pe cer – Cum a apărut?
Atunci când ne gândim la Crăciun, pe lângă bradul lângă care sunt așezate cadourile și liniștea care-l înconjoară, ne apare în minte și imaginea cu care am crescut poate fiecare dintre noi: Moș Crăciun care stă într-o sanie roșie, cu un sac mare și plin de cadouri lângă el, zburând pe cer în timp ce sania este trasă de renii cei frumoși.

Cum a apărut imaginea? Ei bine, Washington Irving este cel care și-a imaginat-o și apoi a materializat-o. Washington Irving a fost un scriitor american de proză umoristică, de mare succes în perioada în care a trăit: 3 aprilie 1783 – 28 noiembrie 1859.

10 – Prima instalație electrică a fost confecționată în 1882
Până în secolul XX, brazii de Crăciun erau luminați foarte simplu cu ajutorul lumânărilor. Totuși, deși oamenii înțelegeau foarte bine că este o decorațiune frumoasă, aceștia conștientizează și că este una destul de periculoasă.

În 1882, partenerul lui Thomas Edison, Edward H. Johnson, a creat prima instalație electrică de pus în bradul de Crăciun. Costurile pentru această ghirlandă de lumini au fost atât de mari încât oamenii de rând nu-și permiteau să o cumpere. Au trecut zeci de ani până când acest ornament a putut fi cumpărat de toată lumea.

11 – De unde vine tradiția de a oferi cadouri de Crăciun
Tradiția cadourilor de Crăciun își are bazele în Biblie. Cu toții știm momentul nașterii lui Iisus Hristos, atunci când cei trei magi au adus daruri pentru a celebra evenimentul. Mai mult, tradiția cadourilor de Crăciun provine și de la perioada în care romanii sărbătoreau Saturnalia – aceștia trebuiau să aducă ofrande zeilor.

12 – A Christmas Carol, de Charles Dickens, a fost scrisă în…
Doar 6 săptămâni. Dacă unele cărți sau povestioare necesită ceva mai mult timp de scriere, A Christmas Carol a avut nevoie de doar 6 săptămâni. În acest scurt timp, Dickens a construit o poveste care marchează sărbătoarea de Crăciun și ce înseamnă aceasta cu adevărat: a dărui fără să aștepți ceva la schimb, a umple sufletele cu căldură și dragoste.

13 – Melodia Jingle Bells nu a fost destinată Crăciunului
Nu există Crăciun fără Jingle Bells și fredonăm această melodie încă de la începutul lunii decembrie. Dar știm, oare, adevărul despre ea? Se pare că, „imnul” lunii cadourilor a fost scris inițial pentru a sărbători Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day). James Pierpont, cel care a scris cântecul, nu cred că s-a gândit vreodată că melodia aceasta se va transforma în hitul oricărei luni de decembrie.

Polițiștii gorjeni au adus magia Crăciunului în casa unei eleve crescute doar de tată!

Crimă cu sânge rece, în Oltenia! O femeie a fost împușcată mortal în fața unui magazin

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Societate comerciala cu sediul în Craiova, domeniul de activitate confecții-marochinărie, angajează mecanic confecții piele. Salariu: 1000 euro. Condiții; profesionist, experiență.

Relații la tel: 0738/497538

Latest Articles