37 C
Craiova
joi, iunie 20, 2024

Lucruri mai puțin știute despre viața lui Mihai Eminescu!

Se împlinesc 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre cel mai mare poet al României.

 

Cu trecerea timpului s-au transmis o mulțime de stereotipuri legate de omul Mihai Eminescu. S-a răspândit imaginea unui geniu însingurat, veșnic îndrăgostit, melancolic, bolnăvicios și cu un fizic slăbit de boli, dar probabil ca nu multă lume știe că poetul era un iubitor al fotbalului.

Lui Eminescu îi plăcea să joace fotbal. Informația vine din partea lui Theodor V. Ștefanelli, în „Amintiri despre Eminescu”: „Locuiam în strada Cuciur Mare (din Cernăuți) și înaintea locuinței mele se întindea așa numita toloacă a orașului, unde studenții jucau adese în orele libere mingea. Și Eminescu era adese printre noi și juca mingea cu noi”.

 

Mihai Eminescu își speria tatăl cu șerpi!

 

În copilăria sa, Eminescu  avea neobișnuitul obicei, să își sperie tatăl . Băiatul mergea în pădure să prindă șerpi, apoi îi punea tacticos în apropierea casei sale. Își chema tatăl să vadă „ce pasăre a prins” și stătea ferit, amuzându-se, în timp ce bărbatul dădea ochii cu reptilele.

 

Probabil nu mulți oameni știu că poetul a vrut să se călugărească. Printre toate vorbele aduse asupra existenței lui Eminescu, se află și acestea, despre care  nu se aude prea des. A fost tentat în câteva rânduri, în scurta lui viață, să se călugărească. Existau semne sau contexte care ar fi făcut posibilă o asemenea soartă. Și, totuși, asta nu s-a întâmplat. „Pe 23 iunie 1883, când poetul era „stricat cu toată lumea”, știind că nu mai e cale de salvare pentru el și când Maiorescu proiecta o viitoare „internare” la sanatoriu, Eminescu a dat semnalul călugăririi”, scria Theodor Codreanu în lucrarea sa ”Eminescu și mistica nebuniei”.
Citește și: 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

Catalin Anghel
Catalin Anghel
Redactor 3minute.net. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles