37 C
Craiova
joi, iunie 20, 2024

Scrisoarea unei mamici catre Mos Craciun

Ma numesc Magda Mogosanu si sunt mama unui baietel de 3 ani, Marc, diagnosticat cu autism atipic. I-am scris lui Mos Craciun. 

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care se manifesta prin deficienţe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală şi comportamente repetitive şi stereotipe; nu ţine cont de nume, culoarea pielii, cont bancar când îşi alege victima.

In Romania sunt diagnosticati 30000 copii cu autism, o afecţiune cu cauze necunoscute, mai des întâlnită însă decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down. Da, nu poate fi prevenit, nu poate fi depistat in perioada intrauterina, se poate instala treptat sau brusc pana in jurul varstei de 3 ani. Nu exista tratamente medicamentoase, doar tratamente prin terapie psihologica, logopedica, kinetoterapeutica….

La ora actuală, există zeci de terapii considerate benefice pentru tratarea TSA (tulburari de spectru autist), dar sunt necesare multe resurse: bani, efort, răbdare, informaţii, materiale, timp şi, desigur, capacitatea copilului de a accepta un program structurat şi susţinut. Efort, rabdare, informatii, materiale mai gasim… timp, mai luam de ici, de colo…, capacitatea copilului… nu poate sa ne spuna nimeni, e o necunoscuta… cu banii…  pentru un minim de 3 ore pe zi de terapie „unu la unu” (terapeut-copil) costurile se ridica la 3000 lei/luna, fara a mai lua in calcul psihologul coordonator din Bucuresti lunar sau bilunar (200 lei/ora), alte vizite la neuropsihiatrul infantil, tratarea diverselor comorbiditati care apar in aceasta afectiune… Si nu stim pentru cat timp, nu stim daca nu cumva pentru toata viata…

Continuarea aici

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles