fbpx

Facem măști! Români, hai să fim cehi!

Lecția uluitoare pe care toată Europa ar fi cazul să o învețe azi de la Cehia: ce înseamnă solidaritatea unei nații în plină pandemie.

Autoritățile din România sunt, în mod categoric, depășite. Spitalele cad, unul după altul. Nu sunt măști, mănuși, costume de protecție. Ministrul Sănătății și-a fixat target să ajungă la 2.500 teste / zi procesate, deci ar avea nevoie de vreo 3 ani să testeze Bucureștiul și de vreo 18 ani pentru toată țara. Va urma, faza a doua, când spitalele vor fi pline: România va ataca virusul cu 1.361 de aparate de ventilație, mult prea puțin comparativ cu ce există în Italia, Spania, UK ori Germania. Suntem, practic vorbind, carne de tun contra COVID-19. Nu vom inventa noi roata, așa că ar trebui să preluăm un model. Modelul sud-coreean, bazat pe „testați, testați, testați”, e cel care pare să dea cel mai bun randament. Dacă vei citi șase rânduri mai sus realizezi că nu am fi capabili de el.

Așa că propunem modelul ceh. Fix ca la noi, cehii s-au confruntat cu o problemă imensă în fața Covid-19: lipsa echipamentelor de protecție, a măștilor. La fel, repetăm, rezerva de materiale de protecție abia ajungea categoriilor vulnerabile, din prima linie: doctori, asistente etc. (Bănuim că și tu, ca și noi, dacă nu ai avut o relație în spital – ai întrebat la toate farmaciile până acum: „mască aveți, dar mânuși?”, apoi ai survolat tot degeaba netul).

Pe 14 martie, la două săptămâni de la primul caz confirmat de COVID-19, un influencer, Petr Ludwig pe numele său, (nu Selly, fiecare cu ai lui), a realizat un video educațional, în care sublinia cât de important e să porți mască, nu doar ca să te protejezi pe tine, ci și pe ceilalți, în cazul în care ești infectat, dar nu ai simptome. Video-ul a fost promovat și de alți influenceri din Cehia, având acum peste 570.000 de vizualizări.

Cum autoritățile, fix ca ale noastre, au fost incapabile să ofere măști de protecție, doctorii au intrat pe rețelele de socializare cerându-le cetățenilor să le coase măști de protecție, întrucât stocurile erau pe cale să se epuizeze. Într-o acțiune fără precedent, cehii de rând au început să facă măști de protecție, nu doar pentru spitale, ci pentru toată lumea. Efortul a fost atât individual – oamenii au început să coase măști de protecție acasă, la mașini de cusut, cât și colectiv: ong-uri, teatre, mici afaceri, făbricuțe de confecții care în mod normal produceau haine și –au schimbat liniile de producție și au redirecționat tot efortul pentru a coase măști.

Cehii care „stau acasă” nu butonează telecomanda să numere morții sau să vadă ce minuni mai debitează politicienii, nu stau pe Netflix, ci fac măști pentru spitale, pentru bătrâni, pentru polițiști, pompieri etc. Măștile de protecție au început rapid să fie livrate spitalelor, au început să fie puse în căsuțele poștale. În unele locuri, cehii au început să facă „copaci cu măști”, de unde oricine putea să-și ia cât avea nevoie.

Cehii au postat pe Youtube tutoriale cum se fac măștile, ce materiale e mai bine să fie folosite. Vedetele au început să se filmeze cum cos măști, astfel încât, într-un timp record, fenomenul s-a răspândit și a devenit sport național.

La trei zile de la declanșarea inițiativei, oamenii au început să iese pe străzi numai cu măști. Inclusiv la conferințele de presă, autoritățile nu au apărut fără mască de protecție. La data de 18 martie, autoritățile au anunțat că e obligatoriu să ieși pe stradă cu o mască care să acopere gura și nasul. Și-au permis luxul acestei obligativități, în condițiile în care nu au fost capabile să furnizeze ele, în condițiile în care populația a început să-și facă propriile măști de protecție.      

Practic, în fața unui guvern incapabil să-i protejeze, cehii și-au luat în propriile mâini soarta. Și-au făcut singuri măști, contracarând lipsa de acțiune a autorităților. Le-au pus și statuilor măști, și tramvaielor, și papițoilor.

Acum, să vedem dacă acțiunea cehilor e bună sau rea: Italia 7503 morți, Spania 3.445, Franța 1331, Marea Britanie 435, Olanda 356, Belgia 178, Cehia 6, România 17 (declarați).

E și un pic logic: dacă porți mască pe gură și nas nu prea ai cum să transmiți și nici să preiei. Sau măcar sunt șanse ceva mai mici.

Mai jos, tutoriale, cum să facem măști de protecție:

Din ce materiale trebuie făcute măștile:

În 3 minute poți să citești și: Primele cazuri anunțate în comunele și orașele din Dolj!

VIDEO! Pandemia la români: mici și icoane!

 Distanțare fizică și testare, cele două acțiuni care ne pot feri de un dezastru umanitar!

Scoateți armata pe străzi! E singura soluție!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
The following two tabs change content below.
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.
Summary
Facem măști! Români, hai să fim cehi!
Article Name
Facem măști! Români, hai să fim cehi!
Description
Lecția uluitoare pe care toată Europa ar fi cazul să o învață azi de la Cehia: ce înseamnă solidaritatea unei nații în plină pandemie.
Author
Publisher Name
3minute.net

Cosmin Cojocareanu

Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0