(P) Cum știi că e timpul să mergi la stomatolog. Primele semne la care să fii atent

Date:

Share post:

În viața cotidiană, de multe ori, îngrijirea sănătății dentare poate fi tratată cu superficialitate. Suntem mereu preocupați să ne facem bine treaba la locul de muncă, să menținem relațiile cu cei din jurul nostru încât este ușor să pierdem din vedere vizitele regulate la cabinetul stomatologului.

Cu toate acestea, există momente când o programare nu trebuie să fie amânată. Chiar și în lipsa durerii, organismul nostru ne spune când este timpul să ne îngrijim de sănătatea orală. Primele semne care indică nevoia unei vizite la medicul stomatolog pot fi adesea subtile. De aceea, în articolul de astăzi o să descoperi la ce anume să fii atent pentru a evita apariția cariilor sau a altor afecțiuni dentare acute.

Respirație urât mirositoare

O respirație urât mirositoare care persistă și care nu trece prin igienă dentară regulată poate fi cauzată de probleme dentare. Spre exemplu, prezența mirosului neplăcut în timpul respirației poate apărea în cazul unor carii incipiente sau ascunse, a gingivitei sau a infecțiilor dentare.

Gingii roșii, umflate sau dureroase

Modificarea culorii sau a stării gingiilor poate însemna inflamație sau infecție. De regulă, gingiile sănătoase ar trebui să aibă culoarea roz pal, să nu fie umflate sau dureroase și să nu sângereze în timpul periajului.

Sensibilitate dentară acută

Când simți o sensibilitate excesivă la cald, rece sau dulce, este posibil să ai o problemă dentară, cum ar fi o carie sau deteriorarea smalțului.

Schimbări în aspectul dintelui sau cavității bucale

Orice schimbare vizibilă în aspectul dinților, cum ar fi pete sau modificări ale formei și culorii, poate indica o afecțiune dentară. O fisură în structura dintelui, de asemenea, poate reprezenta un semnal de alarmă, la fel cum se poate întâmpla și în cazul paradontozei incipiente.

Sângerări gingivale

Conform medlineplus.gov, sângerările gingivale în timpul periajului sau la folosirea aței dentare pot fi semne ale unei afecțiuni gingivale sau a altor probleme dentare care necesită tratamente stomatologice adecvate.

Durere dentară persistentă

Desigur, dacă ai o durere persistentă la nivelul dintelui sau al gingiei, este important să consulți un stomatolog. Durerea constantă poate indica o infecție, o carie sau un abces dentar.

Probleme cu articulația temporo-mandibulară (ATM)

Durerea în jurul urechii, dificultatea la deschiderea sau închiderea gurii și sunetele anormale în articulația temporo-mandibulară pot indica probleme ale cavității bucale și, implicit, ale danturii.

După cum vezi, este important să nu uiți de vizitele regulate la medicul stomatolog pentru controale preventive, chiar dacă nu ai simptome evidente. În acest context, durerea dentară reprezintă o problemă avansată, care va avea nevoie de un tratament specific. Vizitele regulate pot ajuta la identificarea și tratarea problemelor în stadiile incipiente, evitând astfel complicații ulterioare.

Photo: Pexels



Related articles

Nicușor Bancu a fost luat la rost de Nicolae Dică: „Trebuie vorbit acolo în vestiar”

Căpitanul Universității Craiova a fost certat de Nicolae Dică, după ultimele declarații date! Nicușor Bancu a fost luat la...

Se pregătește transferul lui Alexandru Pop: „Un club are prioritate”

Atacantul de la Oțelul Galați este gata de transfer! Alexandru Pop este un jucător de bază, pentru Oțelul Galați,...

Atacantul dorit de Gigi Becali la FCSB

Gigi Becali a pus ochii pe doi fotbaliști din România și îi vrea la FCSB Gigi Becali și-a stabilit...

Sorin Cârțu a făcut calculele pentru Universitatea Craiova: „Fac faze bune”

Sorin Cârțu s-a arătat dezamăgit de înfrângerea Universității Craiova în fața CFR Cluj Sorin Cârțu a discutat despre provocările...