Misterul virusului ucigaș. De ce copiii nu iau coronavirus

Coronavirusul ucide sute de oameni în fiecare zi. Însă cea mai mare rată a deceselor se întâlnește la persoanele în vârstă și pe cei care au comorbidități. Se pare însă că virusul ucigaș îi ocolește pe copii. Specialiștii încearscă să elucideze misterul acesta, care ar putea să îi ajute în combaterea bolii.

Autorităţile sanitare chineze au publicat detalii despre mai mult de 70.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, în cel mai amplu studiu realizat de la izbucnirea epidemiei, la finalul anului 2019. Cele mai recente cifre oficiale arată 1.873 de decese şi 72.436 de cazuri de îmbolnăvire.

Potrivit rapoartelor medicale, transmise de autoritățile chineze și citate de news.ro, 80,9% dintre infecţii au fost clasificate ca uşoare, 13,8%, severe, iar 4,7%, critice; cea mai mare rată de decese a fost înregistrată la persoane cu vârste de peste 80 de ani (14,8%), în cazul copiilor cu vârste de până la 9 ani nu au existat decese, iar în cazul persoanelor cu vârste de până la 39 de ani, rata mortalităţii a fost de 0,2%; pacienţii care suferă de boli cardiovasculare prezintă cel mai mare risc, urmaţi de cei bolnavi de diabet, boli respiratorii cronice şi hipertensiune.

Însă, puțini copii sunt printre cei suficient de bolnavi pentru a fi diagnosticați cu coronavirus, potrivit unui articol publicat pe 5 februarie în Jurnalul Asociației Medicale Americane. Conform informațiilor analizate în acel articol – și datele se schimbă rapid odată cu evoluția focarului – vârsta medie a pacienților în vârstă, între 49 și 56 de ani.

Nu este deloc clar de ce copiii par să ocolească cele mai grave efecte ale Covid -19. Se pare că este vorba despre sistemul imunitar care poate lupta cu bolile infecțioase, de la cele cunoscute, cum ar fi varicela și rujeola, până la nou apărute, inclusiv sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu.

„Nu înțelegem pe deplin fenomenul – poate fi datorită diferențelor în răspunsurile imune ale copiilor în comparație cu adulții”, a spus dr. Andrew Pavia, șeful diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Universitatea din Utah, pentru Live Science. „O ipoteză este că răspunsul imun înnăscut al organismului, care este răspunsul timpuriu, orientat în general pe grupuri de agenți patogeni și care tinde să fie mai activ”, a precizat medicul.

Se pare că, sistemul imunitar înnascut este prima linie de apărare împotriva agentilor patogeni. Celulele din acest sistem răspund imediat la invadatorii străini. (În schimb, sistemul imun adaptativ, învață să recunoască agenți patogeni specifici, dar durează mai mult pentru a se alătura bătăliei.) Dacă răspunsul imunitar înnascut este mai puternic la copiii expuși la coronavirus, ei pot lupta împotriva infecției mai ușor decât adulții, suferind doar simptome ușoare. 

Există și alte motive posibile, dincolo de puterea sistemului imunitar înnăscut, care ar putea explica această rezistență. Copiii ar putea avea căi respiratorii mai sănătoase, deoarece au fost expuși la mai puțin fum de țigară și poluarea aerului decât adulții.  
De asemenea, copiii sunt mai sănătoși, în general, ei având mai puține afecțiuni cronice.

Spre comparație, cu alte infecții virale, adulții au de 25 de ori mai multe șanse să moară de varicelă decât copiii. Și,  deși gripa poate fi devastatoare pentru sugari, copiii de vârstă obișnuită o fac cu mai multă ușurință decât adulții, a mai spus Johnson. Ratele mortalității gripei sezoniere la adulți sunt de 10 ori mai mari decât rata ratelor de deces la copii.

Studiile de caz din Covid-19, publicate pe 6 februarie în revista JAMA, au arătat că cei care au necesitat internare au avut o vârstă medie de 56 de ani, iar mai mult de jumătate dintre pacienți erau bărbați.
 
Oamenii de știință încă încearcă să găsească un vaccin împotriva acestuia și lucrează la elaborarea unor tratamente care ar putea vindeca oamenii infectați. Cert este că cei de vârstă mică, dacă ajung să se contamineze cu virusul se pot vindeca mai repede ca adulții sau pot face forme mai ușoare ale bolii.

In 3minute citesti si: Chestionarul care va salva Craiova și România de posibilii coronavirusați!

 Papy-Bon, mare ghinion!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0