Se poate spune că mitingul PSD a fost o demonstrație de forță, dar oare era necesară? Oare a contestat cineva această forță? Semne de întrebare pot fi ridicate la orice pas, dar răspunsurile întârzie să apară.
Oameni de toate vârstele au mers sau au fost duși în București. S-a văzut clar în videoclipurile postate pe site-urile de socializare că nu toți cei care au mers în Capitală erau în cunoștință de cauză. Nu toți știau care este scopul mitingului. Da, poate acei oameni au mers din proprie inițiativă, nimeni nu este absurd să spună că peste 150.000 de oameni au fost obligați să meargă la miting. Ei bine, România s-a obișnuit cu ieșirile în stradă, dar ce bine ar fi ca acestea să fie datorate unei realizări pozitive, pe plan național sau internațional.
Autocare pline cu oameni din toate colțurile țării și-au făcut apariția în București. Acest lucru nu a fost greu de sesizat. Internetul a fost plin de fotografii și videoclipuri. „Toată lumea în alb, toată lumea cu tricolorul în mână”, au fost unele dintre „condițiile” puse participanților. A fost o invazie de tricouri albe în Capitală, dar din păcate această invazie a lăsat în urmă o Piață a Victoriei plină de gunoaie. În timpul mitingului, diferite personalități au urcat pe scena special amenajată și le-au prezentat cetățenilor „pericolele” la care sunt supuși de către așa zisul „stat paralel”. Cel mai probabil, toată lumea care a butonat telecomanda și a dat de începutul unuia dintre discursuri, a putut sesiza expresia folosită destul de des „Dragi români”. Nu are nimeni nimic cu această expresie, poate nici cu cei care au decis să o folosească înainte de 90 și după 90, dar este posibil ca în acel moment, mulți oameni să fi simțit un fior puternic, urmat de un deja vu.
Cu ce au rămas cetățenii care au participat la miting? Cu ce au rămas cetățenii care au ascultat discursurile celor de la putere?
Și aici putem să spunem doar ce s-a văzut. Oamenilor li s-a explicat de ce este dăunător pentru ei așa zisul „stat paralel”. Nu a contat că poate un sfert dintre acei oameni nu au pregătirea necesară pentru a înțelege niște forme de exprimare destul de abstracte. Forme de exprimare vagi, care nu pot fi pe înțelesul tuturor. Cetățenilor li s-a explicat cât de periculoasă este securitatea, dacă se poate spune asta. Chiar printre cele mai întâlnite mesaje de pe pancarte, l-am putu regăsi și pe acesta:„ PROSPERITATE/ NU/ SECURITATE”. Concluziile pot fi trase doar de către cetățenii României, doar de către oamenii al căror viitor depinde într-o mare măsură de conducerea pe care tot ei au decis să o aleagă, sau nu.
A, să nu uităm de intercalarea „mitingurilor”. Tot în București a avut loc Marșul Diversității, iar unii simpatizanți PSD au ajuns chiar în mijlocul acestui marș. Chiar dacă locația a fost diferită, câțiva dintre susținătorii PSD au picat în locul în care au putut să vadă ce înseamnă diversitatea, ce înseamnă să nu fii la fel ca ceilalți din turmă. Poate s-au mai pierdut din el și prin Piața Universității. Câte desfășurări de forțe pentru o singură zi, bine că ne-am ferit de aglomerație și am mers la zilele Craiovei.