38.7 C
Craiova
joi, iunie 20, 2024

Alexandru Mitriță l-a depășit pe Ilie Balaci cu 100 %

Când vine vorba despre cei mai buni fotbaliști români din istorie, deseori, după Hagi, intră în discuție Balaci și Dobrin. Și nu puțini sunt suporterii Științei care, fie că l-au prins ori nu pe Balaci în activitate, îl proclamă chiar cel mai bun.

Ilie Balaci a debutat la echipa națională la 17 ani și jumătate, în 1974, într-un amical contra Franței, în deplasare. A adunat pentru reprezentativa României 65 de meciuri, marcând 8 goluri. Doar că 7 dintre golurile respective au fost în meciuri amicale sau din defuncta Cupă Balcanică.

Într-un meci oficial, Balaci a debutat un an mai târziu: Spania – România, în preliminariile Euro 76. Balaci a fost integralist; s-a terminat 1-1, gol Zoli Crișan.

În întrega carieră, a participat la preliminariile a 6 turnee finale, continentale sau mondiale: 1976, 1978, 1980, 1982, 1984 și 1986 – la ultimul intrând în doar două partide, spre final. O singură dată s-a calificat România din aceste încercări, la Euro 84. Balaci a contribuit la calificare, dar n-a putut participa la turneul final, grav accidentat.

Lucru cam greu de imaginat pentru un fotbalist pe post ofensiv considerat printre cei mai buni de când se joacă fotbal în România: în meciurile oficiale pentru naționala României, Balaci a înscris un singur gol. În 1981 (avea 25 de ani), România – Elveția 1-2, a deschis scorul din lovitură liberă. Cu o victorie, României i-ar mai fi trebuit un punct în ultimul meci, în Elveția. Așa, la Mondialul din Spania s-au calificat Anglia și Ungaria dintr-o grupă care a mai cuprins și Norvegia. 

Alexandru Mitriță, de altfel, preferatul lui Ilie Balaci dintre fotbaliștii folosiți de echipa Craiovei în ultimii nu mai știm câți ani, aflat la prima participare la preliminariile unui turneu final (dacă nu punem și nou inventata Ligă a Națiunilor), a jucat în 3 meciuri oficiale și a marcat 2 goluri, cu Insulele Feroe și Norvegia.

In 3minute poti sa citesti si: Primit ca un salvator, Pițurcă nu l-a făcut uitat pe Papură!

Andrei Ivan, variantă pentru ofensiva României!

Tractorul Cetate nu s-a prezentat: „Am preferat un grătar și-un pahar de vin!”

 Pițurcă, furios la finalul meciului: „Așa ceva e inadmisibil!

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles