fbpx

Noua propunere de impozitare a bacșișului: avantajele și dezavantajele proiectului

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici este la a doua încercare de a fiscaliza bacşişul în România, după un eşec răsunător în anul 2015, când s-a renunţat în numai câteva săptămâni la această măsură, din cauza unor prevederi absurde. De exemplu, atunci, angajaţii erau obligaţi să declare câţi bani au în buzunare, la sosirea la serviciu.

Dacă va fi adoptată, noua legislaţie privind fiscalizarea bacşişului va fi aplicată de la 1 octombrie, şi vine cu o serie de avantaje şi dezavantaje, pentru toţi cei implicaţi: clienţi, angajaţi şi firme, dar mai ales cu avantaje pentru stat, potrivit Adevărul.

Pentru client, principalul avantaj al noilor reguli este că bacşişul va continua să fie opţional. Clientul va primi o notă de plată şi va putea alege nivelul bacşişului, care poate varia între 0% şi 15%. De asemenea, un avantaj va fi faptul că un client va putea plăti şi bacşişul cu cardul, astfel că nu mai trebuie să ducă grija numerarului.


Aşadar, românii ar putea deveni mai darnici cu ciubucul, atunci când vor plăti cu cardul, ceea ce se va resimţi nu în buzunare, ci în extrasul de cont de la bancă.

Angajaţii care primesc bacşiş pot beneficia de pe urma fiscalizării lui, dar au, de asemenea, şi o serie de dezavantaje. Mai precis, reglementarea bacşişului ar conduce la venituri declarate mai mari la nivelul celor care lucrează în sectorul HoReCa, sunt de părere specialiştii firmei de consultanţă Deloitte. Astfel, veniturile din bacşiş devin transparente şi vor facilita, spre exemplu, obţinerea unui credit bancar.

Totodată, angajaţii pot beneficia de pe urma plăţii cu cardul.

În schimb, angajaţii vor trebui să împartă ciubucul cu statul. În primul rând, ei vor plăti 10% impozit pe venit, din totalul bacşişului încasat. În al doilea rând, în cazul în care câştigă din bacşiş si din alte surse peste plafonul 24.960 de lei pe an, angajatul trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească contribuţii sociale pe acest venit, potrivit Ioanei Petrescu.
Pe de altă parte, angajaţii care nu activează în domeniul HoReCa, dar care pot primi de asemenea bacşiş, fără ca angajatorii lor să fi optat pentru fiscalizarea acestor sume, tratamentul poate fi unul discriminatoriu, sunt de părere specialiştii Deloitte.


Mai mult, pentru cei care lucrează pentru restaurante care nu acceptă plata cu cardul, e greu de prezis dacă această măsură va avea vreun efect. Practic, dacă se lucrează în numerar, se poate face evaziune în continuare.
Noile reglementări se aplică în baruri şi restaurante. În ceea ce priveşte livrările la domiciliu, proiectul prevede că nu e obligatorie trecerea bacşişului pe bon, ceea ce ar putea duce, de asemenea, la o discriminare.

În ceea ce-l privește pe angajator, pentru o firmă în care se practică oferirea bacşişului, fiscalizarea lui reduce riscurile în cazul unui control ANAF, dacă se constată diferenţe între sumele existente în casierie şi cele marcate pe casa fiscală, potrivit Deloitte. Specialiştii susţin că o eventuală impozitare a bacşişului ar însemna şi un control mai bun din partea societăţilor în privinţa distribuirii acestor sume către angajaţi.

În schimb, în practică pot apărea şi dificultăţi, în sensul că actuala propunere legislativă nu furnizează niciun detaliu privind modurile în care bacşişul se va reflecta în impozitele pe care le plătesc companiile. Astfel, ar trebui avută în vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea la nivelul societăţilor.

În urma fiscalizării bacşişului, ministerul Finanţelor se aşteaptă să „ciupească” şi statul bani din bacşişurile lăsate de români: între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei, ţinând cont că cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativă la nivelul economiei naţionale, de circa 15 miliarde lei.

În 3 minute poți să citești și:  Un nou impozit în țară! Angajaţii statului, nevoiți să scoată bani din buzunare

Cei cinci sculptori își etalează operele pe esplanada stadionului „Ion Oblemenco”!

Bucățile de marmură au prins formă la Simpozionul Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene!

Tradiția continuă! „Drumuri Brâncușiene”, la a VII–a ediție!

Se scumpesc gazele! Deputaţii renunţă la plafonarea preţului pentru populaţie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0