Pentru a evita ca arena de cinci stele a Băniei să devină o gaură neagră în bugetul orașului ori să intre în faliment, așa cum s-a întâmplat la Cluj, autoritățile vor să recupereze banii din evenimente colaterale fotbalului.
Mai este o lună și un pic până la inaugurarea obiectivului de 55 de milioane de euro din Bănie, construcție destinată în principal fotbalului. Conducerea orașului nu și-a făcut încă calcule referitoare la modul în care va suporta cheltuielile de întreținere, ci are doar câteva direcții pe care intenționează să le urmeze.
Nu rata! Esti la doua click-uri si o distribuire de un weekend gratuit la Ranca
Am întrebat primarul dacă s-a făcut o estimare a costurilor arenei de cinci stele. Ne-a zis: „Nu avem încă idée, nu putem să aproximăm, vom avea mai multe detalii în momentul în care vom intra în posesia stadionului”.
Dar sunt exemplele Cluj și Național Arena din București. „Există o experiență limitată la nivel național. Am vorbit cu primarul Boc. Acolo s-a angajat o societate independentă să administreze stadionul. Iar această societate a dat faliment, după cum știți. La București, Primăria a preluat de câteva luni de la UTI administrarea stadionului, nu ne-a putut furniza date relevante”. Între noi fie vorba cititorule, deci există precedentul cu falimentul firmei Cluj Arena (compania care administra se numea exact ca stadionul), care a strâns 3,3 milioane euro datorie.
Tu stabilești care este cel mai bun liceu din Craiova
Despre posibilitatea aducerii unui sponsor, care implică schimbarea numelui „Ion Oblemenco”, primarul Mihai Genoiu a zis: „Nu am demarat încă negocieri cu nicio firmă în acest sens. Așteptăm să preluăm stadionul”.
Și totuși, cum se vor plăti utilitățile, pentru că nu vorbim de zeci de mii de euro, ci, cel mai probabil, având în vedere exemplul Clujului de 1,5 milioane euro. „Vom organiza cât mai multe evenimente pentru a putea fi crescute încasările. Vom căuta să reglăm balanța venituri – cheltuieli, să o ajustăm în timp. Oricum, scopul nistru este să se autofinanțeze stadionul, nu să obținem profit”.
Evenimentele riscă să afecteze gazonul. Primarul spune: „Între cei pe care-i vom angaja la stadion vor fi și specialiști în privința gazonului. Ei se vor ocupa de protecția gazonului”.
Reamintim că până în acest moment suma certă care urmează să intre in visteria Primariei prin folosința stadionului este de 10% din vânzarea biletelor la meciurile de fotbal ale CSU Craiova. În plus, la aceste evenimente, Primăria poate folosi sau sub-închiria spațiile comerciale din incinta stadionului.