12.9 C
Craiova
luni, mai 16, 2022

O căruță de bani se duc pe culă

- Advertisement -

Peste 450.000 euro merg la vestita culă din Cernătești. Investiția aparține Consiliului Județean Dolj, după un ”semnal de alarmă tras de Uniunea Arhitecților din România”.

Președintele CJ Dolj, Nelu Prioteasa, a făcut anunțul: „Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru demersul care vizează restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești, un proiect cu o valoare totală de peste 450.000 de euro, care se derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.
Astfel, Consiliul Județean Dolj primește o sumă semnificativă de bani, cu care reușim să rezolvăm și o problemă foarte importantă legată de patrimoniul nostru, de trecutul acestor locuri. Cula Cernăteștilor a fost construită în secolul al XVIII-lea, din necesitatea micii boierimi de a se apăra împotriva incursiunii trupelor otomane de la sud de Dunăre. Ideea acestui proiect a pornit de la un semnal de alarmă pe care l-a tras, în urmă cu câțiva ani, Uniunea Arhitecților din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia, iar semnalul a fost cu atât mai puternic cu cât astfel de construcții fortificate se regăsesc cu precădere în zona de sud a României – în Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Gorj, Argeș și Teleorman.
Alături de Cula Cernăteștilor, intenționăm să restaurăm și să consolidăm Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, pentru care am semnat deja contractul de finanțare la începutul acestei luni. Astfel, odată finalizat acest amplu demers, cele două obiective de o importanță cultural-istorică deosebită vor putea fi integrate în circuite turistice.
Cu toate aceste demersuri pentru care s-au semnat contracte, Consiliul Județean devine unul dintre principalii investitori în Dolj, urmând ca în 2018 să fie deschise foarte multe șantiere. Practic, cele mai multe dintre proiectele pe care le-am depus până în prezent pentru a atrage fonduri nerambursabile au fost declarate câștigătoare și au primit finanțare”.

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles