fbpx
14 C
Craiova
miercuri, octombrie 27, 2021

Olguța Vasilescu: 0,07% i s-a alocat Olteniei din ceea ce primește toată țara!

Cum se vede de la Primăria Craiova planul de dezvoltare și relansare a regiunii: 0 km autostradă, 0 km cale ferată, 4.3 km drum expres! Scapă cine poate!

Guvernul, împreună cu preşedintele României Klaus Iohannis, a lansat, în plină campanie electorală, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), un program de 30 mld. euro pentru investiţii, care va trebui aprobat de Comisia Europeană în primăvara lui 2021. Programul este în acest moment în dezbatere publică și are ca scop dezvoltarea regiunilor după pandemia de COVID-19. Ei bine, într-o conferință de presă la Primăria Craiovei, edilul orașului, Lia Olguța Vasilescu, împreună cu președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, acuză Guvernul în frunte cu Ludovic Orban că condamnă Oltenia la sărăcie, izolare, și că această regiune nu există pentru el.

Toate aceste acuzații vin în urma lansării PNRR unde la prima vedere, Clujul este marele câștigător, așa că va primi: un miliard de euro pentru metrou, 1,8 miliarde pentru electrificarea linie Cluj – Episcopia Bihor, 2,1 miliarde pentru Autostrada Transilvania, de la Cluj spre vest, iar Oltenia nimic.

,,Oltenia a fost eliminată de pe listele cu marile proiecte de infrastructură. Nu a existat nicio consultare a Guvernului cu nimeni. Și da, sunt ideei de proiecte, sunt nevoi: căi ferate Craiova-Calafat, drum expres autostrada Gorj, drum expres Craiova-Calafat. Sunt sigur că nu se vrea dezvoltarea. Luăm comuna Jucu, Cluj, are 4.700 locuitori și are prevăzute prin PNRR două drumuri expres cu o lungime de 37 km și cu o valoare de 273 milioane euro. Oltenia are 5 județe, peste 2 milioane de locuitori și are prevăzut 4 km de drum expres în valoare de 22 milioane de euro. Dacă facem o comparație, la Jucu sunt 57 de mii de euro pe cap de locuitor, în Oltenia sunt 10 mii de euro pe cap de locuitor.”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Ceea ce ar fi trebuit să însemne reducerea dezechilibrelor dintre regiuni, de fapt înseamnă scoaterea Olteniei de pe hartă: 0 km de autostradă, 0 km de cale ferată modernizată, 4,3 km de drum expres din cei 631,9 km cât sunt la nivelul întregii țări, așa arată Oltenia.

,,Se vede că doar Clujul îi interesează. Nu este treaba noastră cum se dezvoltă Clujul din fondurile pe care le are la dispoziție, din bugetul local sau din fondurile care sunt puse la dispoziție pe toată țara pe principiul primul venit, primul servit, în ceea ce privește fondurile europene. 0,07% i s-a alocat Olteniei din ceea ce primește toată țara. Știți cât se alocă pentru sănătatea tuturor românilor prin acest mecanism: 1,85 miliarde de euro, adică atât cât reprezintă modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Știți cât se alocă pentru toată educația din România pentru cei 5 milioane de copii: 1,05 milioane de euro, cam cât se alocă pentru metroul de la Cluj. Știți cât se alocă pentru toată cercetarea și inovarea din România: 270 milioane de euro, mai puțin decât înseamnă drumul expres dintre Chilieni și Chichis. Pentru Transilvania, Moldova, Muntenia sunt prevăzute 672 km de autostradă, iar pentru Oltenia 0 km. Cale ferată doar pentru regiunea V și NV, 318 km, adică 3,71 miliarde euro, iar pentru Oltenia 0 km. Drumul expres în restul țării are o lungime de 631,9 km, adică 2,3 miliarde de euro, Oltenia are 4 km, echivalentul a 0,0022 miliarde euro. Clujul ia 1,3 miliarde pentru metrou, în condițiile în care în această țară sunt 41 de județe + București și se alocă pentru toată țara 30,44 miliarde de euro. Este inadmisibil așa ceva!”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
FOTO: Craioveni, să fugim cât mai putem!

Întrebată cum se gândește să atace acest proiect, primărița Craiovei a răspuns că pe toate căile posibile: ,,Aici nu este vorba despre o penalizare a craiovenilor pentru votul dat la alegerile locale deoarece în Târgu-Jiu este un primar din partea PNL, și cu toate acestea, nici în Gorj nu se alocă nici măcar un euro pentru dezvoltare, pur și simplu urăsc toată regiunea în ansamblul ei. Trebuie să oprim acest document strategic, pentru că dacă rămâne la această formă, decalajele dintre noi și celelalte regiuni se vor adânci și mai mult în perioada următoare, și cred că nimeni nu-și dorește acest lucru. Noi vom ataca cu toate forțele acest proiect, inclusiv în Parlament prin deputații pe care îi vom avea. Nu se poate așa ceva, doar 4 km de drum expres pentru toată regiunea Olteniei. Nu se poate să ai 0 km de autostradă și 0 km de cale ferată. Avem o regiune pe care o scoatem de pe hartă, care pur și simplu nu mai există în viziunea noastră. Ni se tot aruncă că s-a dezvoltat foarte mult Clujul, mulțumesc, pe banii europeni, pe banii statului cărați în județul Cluj, toată lumea ar fi știut să se dezvolte, dar ce facem acum, adâncim în continuare tot acest dezechilibru.”

Cât despre tot scandalul cu Târgul de Crăciun din Craiova, Olguța Vasilescu a ținut să sublinieze situația de la Iași unde în căsuțe chiar se și gătește, iar în Bănie copiii nu pot să-și cumpere un glob sau o acadea: ,,La Iași sunt deschise căsuțele, spre deosebire de noi, acolo se comercializează mâncare gătită, care se prepară exact în interiorul căsuțelor respective. La Craiova nu se poate. Copiii noștri nu trebuie să se bucure și nici nu trebuie să meargă să-și cumpere un glob sau o acadea, pentru că cineva se gândește că aici nu trebuie să se întâmple nimic bun”.

Iulian Badea: „Vin din mediul privat. Știu care sunt nevoile!”

Craiova poate transfera unul dintre cei mai talentați mijlocași din Liga 1!

Apel către generația 89!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles