fbpx

Avem 4,6 milioane de romani saraci. Oltenia, cea mai afectata

Saracia in Romania a atins 4,6 milioane de locuitori. Conform Institutului Național de Statistică, Moldova și Oltenia sunt zonele cele mai afectate

Studiul a fost realizat in 2017, iar rata cea mai mare privind saracia s-a înregistrat în rândul copiilor şi tinerilor în vârstă de până la 18 ani, circa o treime dintre aceştia. Cele mai sarace zone ale Romaniei sunt Oltenia si Moldova.

 

Studiul mai arată că cei mai „puțin săraci” sunt românii din regiunea București-Ilfov, iar la polul opus sunt situate regiunile Nord-Est și Sud-Vest cu o rată de 33.4%, urmată de regiunea Sud-Est cu 29.6%.

Ce mai arată studiul Statisticii:
  • Cele mai pronunţate diferenţe pe sexe le întâlnim la grupa 65 de ani şi peste, unde în anul 2017, femeile au atins valori ale ratei sărăciei cu 11,3 puncte procentuale mai mari decât ale bărbaţilor. Bărbaţii mai afectaţi de sărăcie decăt femeile au fost cei aflaţi în grupa de vârstă 50-64 ani (2,1 puncte procentuale).
  • Sărăcia este inegal distribuită pe teritoriul țării. În anul 2017, cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est ṣi SudVest Oltenia (33,4%) ṣi Sud-Est (29,6%), iar cea mai mică în Bucureṣti-Ilfov (6,1%).
  • Trebuie evidenţiată situaţia şomerilor a căror rată de sărăcie este foarte mare, mai arată INS. Practic, circa un şomer din doi este sărac, bărbaţii şomeri având situaţia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate în şomaj (mai mult de jumătate din bărbaṭi sunt în această situaṭie, faṭă de aproape două din cinci femei în situaṭie similară).
  • Dacă în anul 2017 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (47,5%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative şi în mod evident situaţia s-ar fi înrăutăţit în cazul persoanelor vârstnice (65 de ani şi peste) care, într-o proporţie de 84,1%, ar fi fost în stare de sărăcie relativă, potrivit hotnews.ro


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
The following two tabs change content below.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0