Orașul din Oltenia unde particulele cancerigene se află în cea mai mare concentrație
Poluarea continuă să afecteze aerul din Bănie. Locuitorii municipiului sunt expuși la particulele cancerigene PM 2,5. Craiova a fost cel mai afectat oraș din România în ceea ce privește expunerea la aceste particule, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), actualizate în 2021.
Orașul din Oltenia cel mai expus la particulele cancerigene este Craiova
Craiova s-a situat pe primul loc în țară în acest clasament, înregistrând o medie de 21,25 micrograme/m3, în timp ce cea mai curată zonă a fost în jurul Constanței, unde s-au înregistrat 11 micrograme/m3, conform Jurnalul Olteniei.
Particulele în suspensie constau dintr-o combinație de particule solide și picături de lichid. Unele particule în suspensie sunt eliberate direct în atmosferă, în timp ce altele se formează atunci când poluanții proveniți din diverse surse reacționează în aer. Aceste particule au dimensiuni variate, iar cele mai mici de 10 micrometri pot pătrunde în plămâni și pot cauza probleme grave de sănătate.
Postul de poliție din Oltenia care va fi modernizat cu un milion de lei
- PM10 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri.
- PM2,5 (sau particulele fine) sunt particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasificat poluarea aerului, în special PM2,5, drept principală cauză a cancerului. O analiză globală a constatat că expunerea cronică poate afecta fiecare organ, complicând condițiile de sănătate existente.
Principalele surse de poluare ale aerului înconjurător
Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a prezentat, în luna mai a acestui an, o informare privind evoluţia calităţii aerului şi nivelul radioactivităţii pe raza municipiului Craiova şi la nivelul judeţului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că, principalele surse de poluare ale aerului înconjurător pe raza municipiului Craiova şi la nivelul judeţului Dolj sunt:
- arderi pentru producerea de energie electrică și termică
- traficul rutier
- încălzirea rezidențială
- alte procese industriale, exploatarea gazelor
- antrenările de pulberi de pe terenurile agricole, de pe carosabil și de pe haldele de cenușă ale termocentralelor în condiții de vânt, în perioadele caracterizate de secetă
- resuspensia pulberilor în lipsa precipitațiilor– mai ales materiale pulverulente de pe carosabil, dar și provenite de pe terenurile descoperite din apropierea localităților
- surse locale necontrolate: arderi ale diverselor materiale
„Pentru PM2,5 monitorizat prin metoda de referință gravimetrică la DJ-2 s-au obținut în 2023 medii lunare de 9,54-24 µg/m3 în primele 4 luni ale anului: ianuarie 16 µg/m3, februarie 24 µg/m3, martie 15 µg/m3 și aprilie 9,54 µg/m3, o sursă foarte importantă pentru acest indicator fiind procesele de ardere pentru încălzirea rezidențială, care nu mai sunt aplicate în lunile de primăvară”, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj.
Indiferent de anotimp, craiovenii continuă să se plângă de cenușa de la Termo. Aceștia au probleme de fiecare dată când bate vântul mai tare. Nici ploile sau ninsoarea nu sunt cele mai curate, din spusele cetățenilor care locuiesc în zona cea mai afectată.
Traficul din Craiova – aproape la fel de dăunător ca cel din Capitală
NO2– Oxizii de azot din aerul înconjurător, în judeţul Dolj, au ca surse emisiile din traficul urban si extra urban și din procesele de ardere a combustibililor în diverse industrii şi încălzirea casnică.
Evoluția NO2 la stațiile urbane este diferită, astfel:
– La stația de fond urban DJ-2 mediile anuale variază în ultimii ani intre 20-25 µg/m3
– La DJ-1 – în 2021 și 2022 media anuală este de 31 µg/m3;
– La staţia DJ-3 mediile anuale variază între 25-30 µg/m3, iar în 2021 s-a obținut o medie anuală de 25 µg/m3, în scădere față de anii precedenți, posibil datorită unor măsuri luate vis-a vis de traficul greu în zonă.
Concentrații variate și uneori mai crescute s-au înregistrat și la DJ-6. Aflată sub influența traficului de pe podul transfrontalier – mediile anuale sunt între de 23-25 µg/m3 . Aceste sunt cifrele înaintate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, în condițiile în care, conform statisticilor din 2021, Bucureștiul stătea cel mai rău la capitolul NO2. Capitala înregistra 26,922 micrograme/m3 de aer, cel mai curat oraș din țară fiind Piatra Neamț, cu 11,994 micrograme/m3 de aer, potrivit studiului.