Femeia care știe dacă ai sau nu Parkinson după miros

Joy Milne, o fostă asistentă medicală din Scoția este cea care ajută oamenii de știință să creeze un nou test de diagnosticare a bolii Parkinson, mai eficient decât cele existente.

Joy a contrbuit la identificarea unor markeri biologici ce pot face parte dintr-un test care să depisteze dacă o persoană suferă sau nu de Parkinson, cu mulți ani înainte să se maifeste simptomele specifice.

Scoțianca de 67 de ani, al cărei soț a fost diagnosticat cu Parkinson la 45 de ani, susține că a depistat o schimbare a mirosului pielii acestuia cu 12 ani înainte de rezulatul oficial. Femeia spune că este vorba de un miros ca de mosc.

Din nefericire, aceasta nu a realizat care ar putea fi cauza mirosului, dar la 17 ani de la diagnostic, în 2012, a participat la un eveniment din Marea Britanie, dedicat informării asupra bolii. Într-o sesiune ținută de doctorul Tilo Kunath, femeia l-a întrebat de ce oamenii cu Parkinson miros diferit. Întrebarea l-a pus în încurcătură pe doctor, care nu dăduse atenție acestui detaliu până atunci.

La câteva luni dupa eveniment doctorul a supus-o pe Joy unui test unde a adus 12 persoane, dintre care 6 erau diagnosticate pozitiv, iar celelalte erau sănătoase. Aceasta a identificat corect 11 oameni, dar a susținut că este o a 7-a persoană bolnavă și a avut dreptate. Opt luni mai târziu, subiectul a fost diagnosticat cu Parkinson.

Joy recunoaște cel mai bine mirosul specific de pe un tricou alb( deoarece culorile din haine au miros), purtat 24 de ore.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester speră să găsească tiparul molecular responsabil pentru miros, astfel încât un test, care să conste în stergerea frunții cu o dischetă să fie suficient pentru depistarea bolii.

În 3 minute poți să citești și: Urmăm exemplul Europei, se legalizează canabisul

Prins băut la volan și împușcat de polițiștii craioveni!

Ziua Olteniei, la Teatrul Național „Marin Sorescu”!

 A ajuns la Urgențe după ce a fost bătut de nevastă

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *