fbpx
12.3 C
Craiova
duminică, octombrie 17, 2021

Pașaportul Covid-19, gata să fie dat în folosință!

De unde pot face românii rost de certificatul verde și cine se va ocupa de verificări!

Comisia Europeană pregătește de zor așa-zisele pașapoarte Covid, care vor facilita circulația la nivelul Uniunii Europene pe timp de pandemie. Specialiștii anunță că certificatele verzi au ajuns într-o fază înaintată de testare, fapt ce va permite să fie operaționalizate, din punct de vedere tehnic, de la începutul lunii iunie.

În ceea ce privește România, întreg procesul va fi suplinit și implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), notează adevarul.ro. Astfel, au fost demarate procedurile de testare a interconectării la nivel european şi a „punţii” care va centraliza şi administra cheile publice ale ţărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată în 21 mai.

„STS a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european, certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare ţară a procesului de generare şi verificare a acestora. Acestea au fost verificate şi validate cu succes de către ţările membre”, se arată într-un comunicat emis de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Soluția tehnică propusă de instituție vizează interconectarea cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricţiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Certificatele vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecţiune sau care deţine un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital”, se mai arată în comunicatul emis.

Verificările se vor face instantaneu, la graniță, prin intermediul unei aplicații care va verifica codul QR trecut pe pașaportul Covid. Acesta va conţine informaţii de identificare (nume, prenume şi data naşterii), precum şi informaţii medicale esenţiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele medicale, alături de actul individual de identitate, vor fi prezentate autorităților de la graniță care vor verifica persoana în cauză, mai adaugă sursa citată.

foto: ziuadecluj.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles