fbpx
6.1 C
Craiova
luni, noiembrie 29, 2021

Oamenii mor pe capete, iar Patriarhul Daniel inițiază concursul “Cimitirul bine organizat”

Biserica este ocolită de virus! De ce n-au nevoie credincioșii de certificat verde dacă vor să participe la slujbele religioase

La concursul “Cimitirul bine organizat”, inițiat și binecuvântat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ​Mănăstirea Cernica are cel mai bine organizat cimitir din Arhiepiscopia Bucureștilor, câștigând premiul întâi la concursul eparhial, a anunțat joi Basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române, scrie hotnews.ro. Pe locul al doilea sunt cimitirele parohiilor din București Sfântul Gheorghe – Grivița și Sfântul Ilie – Ghencea. Parohia Roșu din județul Ilfov și Parohia Militari I din Capitală au primit premiul al treilea.

Aceste cinci unități de cult au primit Diploma de onoare “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, dar au mai primit și premii speciale, constând din Diplome de onoare “Sfântul Apostol Andrei”, Cimitirul eparhial Sfântul Nicolae – Străulești din Capitală și Cimitirul Parohiei Lipănești din județul Prahova, deoarece s-au remarcat prin curățenia exemplară și modul de îngrijire, înfrumusețare și amenajare.

Concursul s-a încadrat în tematica Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Printre obiective s-au numărat evidențierea și răsplătirea clericilor și a personalului monahal implicat în administrarea responsabilă a cimitirelor parohiale sau mănăstirești și încurajarea acțiunilor de înfrumusețare, îngrijire și sistematizare a cimitirelor, notează sursa citată.

Desemnarea câștigătorilor s-a făcut pe baza unui punctaj care a fost realizat de evaluatori pe baza dosarului depus de unitățile de cult (cu istoricul cimitirului, personalitățile înmormântate, fotografii) și pe baza confruntării lui cu realitatea, prin inspecții la fața locului. S-a ținut cont de existența actelor de proprietate, împrejmuirea și sistematizarea cimitirului, precum și de modul de îngrijire.

“În general, cimitirele din București sunt bine organizate. Comisia a recomandat să se întrețină curățenia, iar materialele de construcții să nu mai fie depozitate la întâmplare, ci în spații special amenajate. O problemă comună, întâlnită în majoritatea cimitirelor, este legată de starea căilor de acces, care sunt adesea reparate necorespunzător; s-a recomandat ca cel puțin aleea principală și cele secundare care o intersectează să fie reasfaltate sau rebetonate integral.”, a declarat părintele Dumitru Ștefănescu, Consilier administrativ bisericesc la Arhiepiscopia Bucureștilor.

Analizându-se documentația înaintată și propunerile fiecărei protoierii, după verificarea situației reale de pe teren, s-au acordat 32 premii pentru parohii și trei premii pentru mănăstiri; în total, 35 premii le-au fost acordate unităților de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor. La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și pe baza informațiilor de la protoierii, eparhia a acordat Diploma comemorativă a Anului 2021 cu medalie comemorativă pentru trei instituții și 59 de persoane care au contribuit la înființarea, sistematizarea și înfrumusețarea cimitirelor parohiale, la construirea unor capele, respectiv la construirea sau restaurarea monumentelor închinate eroilor neamului sau unor personalități ale istoriei și culturii naționale.

În total, la prima ediție a concursului eparhial “Cimitirul bine organizat” s-au acordat 105 distincții bisericești. Pentru a crește gradul de administrare responsabilă a cimitirelor parohiale/mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor, a doua ediție a acestui concurs va avea loc peste trei ani, în 2024.

În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 533 de cimitire eparhiale, parohiale și mănăstirești, dintre care 84 în mediul urban, 433 în mediul rural, 15 cimitire la mănăstiri și un cimitir eparhial. Suprafața lor totală este de 4.346.095 de metri pătrați.

Veștile bune nu se opresc aici deoarece credincioșii nu au nevoie de certificat verde pentru a participa la slujbele religioase, a anunțat Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Acesta a explicat de ce persoanelor nevaccinate nu li se va cere certificatul verde la intrarea în biserică, cum li se cere, de exemplu, la intrarea într-un teatru sau în instituțiile statului. Decizia de a include la „activități esențiale” biserica a aparținut CNSU, a explicat Raed Arafat. „Am susținut, în final, decizia care s-a luat de către toată lumea”, a afirmat șeful DSU.

„Nu știu, credeți-mă, nu știu. Știu că situația cu bisericile a fost discutată, este decizia CNSU de a se lăsa activitatea să se desfășoare, dar cu limitarea de 2 metri pătrați de persoană, cu mască. Asta este decizia CNSU. Nu știu dacă în alte țări la intrare în biserică se verifică sau nu certificatul verde. Chiar nu știu”, a afirmat el.

Arafat a adăugat că a votat așa cum a votat majoritatea: „Este o hotărâre de Guvern, se discută, se votează și da, am susținut în final decizia care s-a luat de către toată lumea. Deci, nu vreau să intru în discuții despre biserici și religie”.

Foto: adevărul.ro

Nici jumătate din primul tronson al legendarului Expres Craiova – Pitești nu e gata!

Accesul interzis pe stadioane! Toate restricțiile impuse, nevaccinații au viață cruntă!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles