16.2 C
Craiova
duminică, iunie 4, 2023

Politicianul care nu a rămas surd la problemele surzilor a ajuns și la Craiova

Adriana Săftoiu se luptă de ani de zile pentru drepturile surzilor. Astăzi a fost la Craiova, a vizitat Liceul Tehnologic Special „Beethoven” și a vorbit despre legile educației!

Adriana Săftoiu este autoarea cărții „Simfonia semnelor”, fost consilier prezidențial sau, așa cum spune Alin Fumurescu, politicianul care nu a rămas surd la probleme surzilor. Joi, a fost în vizită la Craiova. A mers la Liceul Tehnologic Special „Beethoven”, apoi a participat la o conferință de presă, la sediul PNL Dolj. În cadrul evenimentului a vorbit despre elevii surzi, care au nevoie de îmbunătățirea legilor educației.

Politicianul care nu a rămas surd la problemele surzilor

M-am întâlnit cu elevii și profesorii de la Liceul Beethoven din Craiova. M-am bucurat foarte tare pentru că am reușit să ajung aici. Probabil aveți aici unul dintre cele mai bune exemple despre cum își bate joc sistemul despre copiii surzi. Sub 0,1% dintre copiii din școlile de surzi reușesc să ia Bacalaureatul. Asta nu pentru că ei nu ar fi deștepți, ci pentru că examenele nu sunt adaptate acestor copii.

Vorbim despre faptul că noi avem o lege, promulgată de președintele României, care a intrat în vigoare acum 2 ani. Prin această lege, limba semnelor române este recunoscută drept limba maternă a persoanelor surde. Încercați să vă puneți în situația unei persoane care se naște surdă și care nu a auzit niciodată limba română, nu gândește în limba română. Nu au putea să spui că are ca limbă maternă limba română, chiar dacă este cetățean român. Pentru acești copii e foarte greu să susțină un examen de Bacalaureat sau o Evaluare Națională la fel ca un auzitor. În limba semnelor române nu există semn special pentru prepoziții sau conjuncții”, a mai spus autoarea cărții „Simfonia semnelor”.

„Simfonia semnelor” – o carte care poate schimba vieți, scrisă de Politicianul care nu a rămas surd la problemele surzilor

Adriana Săftoiu a explicat cum a ales titlul cărții „Simfonia Semnelor”: „Când comunică, uneori, ai senzația că pur și simplu este o simfonie. Ar trebui să vedeți această imagine, momentul în care am invitat tineri surzi să interpreteze imnul României în limba semnelor. Efectiv este ca o simfonie. Asta dacă ești nu doar empatic”, a explicat autoarea.

Loading RSS Feed
Catalin Anghel
Catalin Anghel
Redactor 3minute.net. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles