23.3 C
Craiova
luni, mai 16, 2022

Porcul de Crăciun: Este legal sau ilegal să-l tai pe Ghiță de Ignat!

- Advertisement -

Pandemia de coronavirus și pesta porcină africană face din ce în ce mai greu prepararea mâncărurilor tradiționale de sărbători!

Criza COVID-19 plus epidemia de pestă porcină africană a afectat mult sectorul de creştere a animalelor. Așadar, cum mai putem cumpăra şi/sau sacrifica porcul pentru Crăciun, conform normelor sanitar-veterinare. Dacă în urmă cu un an târgurile de animale erau închise, din pricina pestei porcine africane, în prezent situaţia este aceeaşi, însă din cauza crizei COVID-19. Chiar dacă pesta porcină africană încă mai dă ocol gospodăriilor ţărăneşti, puţine focare mai sunt active, însă pricipalul dușman al lui Ghiță sunt regulile stricte de distanțare și protecție.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile ţărăneşti, pentru consumul propriu, este permisă, nu însă şi sacrificarea în scopul comercializării cărnii, atrage atenţia Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.
„Sacrificarea porcilor în scopul comercializării se realizează numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine. (…) Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave“, atrag atenţia specialiştii DSVSA, care transmit şi o listă scurtă a semnelor de boală constatate la animal care trebuie obligatoriu să ne pună în gardă.

„În cazul, în care proprietarul de animale constată: – înainte de sacrificare – apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului:inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.; – după sacrificarea animalului – existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită, de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavităţi, etc, se va anunţa de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii“, atrag atenţia reprezentanţii DSVSA.

Pentru că nu toţi consumatorii cunosc cum trebuie recoltate probele care este recomandat să fie efectuate în cabinetul medicului veterinar, iată sfatul speciliştilor: „Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci)“, mai spun specialiştii DSVSA Olt.

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO şi DSVSAOlt este între 25 de lei (trichineloscopie directă) şi 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci. Medicii ne recomandă să nu consumăm înainte de obţinerea confirmării că rezultatul examenului pentru trichinella spiralis este negativ carnea provenind de la porcul sacrificat. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul cărnii obţinute de la porcii mistreţi.

Cine a fost amendat pentru îmbulzeala din Electroputere Mall!

Panică printre utilizatorii Facebook: probleme în mai multe țări!

Vești bune pentru Papură înainte de UTA – Craiova!

Cum s-o faci să se îndrăgostească de la prima întâlnire!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles