12.8 C
Craiova
vineri, martie 29, 2024

Crăciunul, cea mai frumoasă sărbătoare a anului!

Un brad în sufragerie, ciocolata caldă, mirosul de portocale și mai ales Moșul care vine prin horn: toate acestea sunt parte din ceea ce azi numim Crăciunul, cea mai așteptată sărbătoare a anului. 

Crăciunul este sarbatoarea sufletelor noastre. Miroase a cozonac și a brad și sună a colinde. Așteptăm un an întreg noaptea magică, în care se spune ca se deschide cerul, iar dorințele puse din suflet, se îndeplinesc.

Crăciunul ne schimbă. Ne face mai buni, mai voioși, mai încrezători. De Crăciun uitam de toate grijile, lăsăm de-o parte supărările și ne bucurăm de tot ce aduce această sărbătoare.

Pretutindeni în lume, Crăciunul este Sărbătoarea Familiei și a Iubirii pentru semeni. Nașterea Domnului (Crăciunul) este cea mai frumoasă, mai caldă şi mai emoţionantă sărbătoare a lumii creştine.

Praznicul Crăciunului este unica sărbătoare când uităm de griji și redevenim copii. În ziua de Crăciun savurăm cu toţii poveştile care se spun despre Moş Crăciun, cel care colindă prin lume, în sania trasă de reni, încărcată cu daruri plăcute pentru fiecare dintre noi.

Maica Domnului a dorit să nască în casa lui Moş Ajun

Una dintre cele mai vechi legende, referitoare la naşterea lui Iisus, spune că Maica Domnului l-a rugat pe Moș Ajun s-o găzduiască în gospodăria lui pentru a naște. Fiind prea sărac să primească oaspeţi, Moş Ajun a îndrumat-o pe Maica Domnului să mergă la fratele lui mai înstărit, Moş Crăciun. Așa aflăm din această legendă că Iisus s-a născut în ieslea lui Moş Crăciun.

Într-o altă legendă se povesteşte că Fecioara Maria a urmat sfatul lui Moş Ajun şi s-a dus să nască în casa lui moş Crăciun. Soția lui Crăciun, Crăciunoaia, ştia că soţul ei nu-i iubeşte pe creştini. De aceea, în secret, a adăpostit-o pe Maica Domnului în grajdul casei şi i-a moşit pruncul.

Când a aflat, Crăciun şi-a pedepsit soţia și i-a tăiat mâinile. Legenda spune că, emoționată de acestă tragedie, Fecioara Maria a înfăptuit un miracol şi „i-a lipit mâinile” la locul lor.

După această minune, Crăciun şi-a recunoscut greşeala şi s-a bucurat că soția lui n-a rămas infirmă. De aceea, după neaşteptata minune, Crăciun s-a convins că evenimentul trebuia sărbătorit. Atunci, el a aprins un rug din lemne şi, toţi cei prezenți la acest eveniment,  s-au prins în horă. Legenda urmăreşte transfigurarea sufletească a lui Crăciun, care, după ce a fost martor la această minune, s-a convertit la creştinism. După acest moment de euforie, Crăciun cel dur şi neînduplecat a devenit un om blând şi generos, dăruindu-i Fecioarei Maria bunătăţi făcute în gospodăria lui: lapte, caş, unt şi smântână. De atunci, spune tradiţia, Crăciun a primit de la Maica Domnului o pedeapsă blândă : de-a lungul secolelor, el trebuie să vestească Naşterea Mântuitorului şi să ducă daruri copiilor.

Moș Crăciun este un personaj fabulous, în jurul căruia plutește magie. Este un bătrânel cu suflet de copil, pentru că doar un suflet de copil îl poate înțelege și cunoaște atât de bine pe altul. Moșul e bland și bun, calm și devotat. El știe cine a fost cuminte sau neascultător, știe ce-am făcut de-a lungul anului.

Moș Crăciun vine de la Polul Nord încărcat cu daruri pentru copii, iar în seara de Ajun, el lasă în fiecare care, un strop de magie, speranță și gânduri senine. Asta este de fapt Crăciunul: speranță, optimism, încredere, bucurie și iubire.

Și noi putem fi Moș Crăciun, aducând zambet pe chipul cuiva, dăruind ceva sau ajutând oameni. Crăciunul e iubire și doar de asta avem nevoie pentru a fi cu adevărat fericiți și împliniți!

sursă foto: ziarullumina.ro

unica.ro

În 3 minute poți să citești și: Rețete tradiționale nelipsite de sărbători!

 Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Accesează-ne și aici!

Latest Articles

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Atentie Ads Block!!!

Va rugam dezactivati Ads Block, pentru a vioziona reclamele noastre de pe site. Va multumim de intelegere!