fbpx

Povestea tragică din spatele zilei de 14 februarie

În zilele noastre, pe 14 februarie se celebrează dragostea, însă Valentines Day nu a fost întotdeauna despre dragoste și romantism, ba chiar are în spate o poveste brutală. Se crede că Valentin, cel considerat patronul universal al iubirii, a fost un bărbat misterios din secolul al III-lea, a cărui soartă a fost de-a dreptul sfâşâietoare, iar în 269 d.Hr a fost martirizat.

Valentin era medic și preot creștin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al ÎI-lea. A fost bătut și ucis cu pietre și apoi decapitat, după ce s-a aflat că oficia ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Român. Valentin a devenit patronul iubirii, tinerilor şi căsătoriilor (precum şi al ciumei, epilepsiei şi apicultorilor), ziua de 14 februarie fiind desemnată de Papa Gelasius I în anul 496 d.Hr. Există date cu privire la faptul că sărbătoarea a fost menită să înlocuiască festivalul de fertilitate păgână Lupercalia, zi în care se obişnuia ca numele tuturor fetelor nemăritate să fie scrise pe bileţele, care apoi erau introduse într-o cutie. Fiecare bărbat extragea câte un biletel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg, potrivit Wikipedia.

Legenda spune că, înainte să moară, Valentin și-a luat adio de la Iulia, fata unui gardian de care se îndrăgostise și, în mod evident, cu care nu putea fi împreună, printr-un mesaj semnat Al tău Valentin’. Acesta este considerat primul bilețel de dragoste.

O altă poveste a Valentines Day spune că, de fapt, inițial 14 februarie era ziua celibatarilor, dar această zi a devenit ziua iubirii cuplurilor, pentru că fetele singure se ascundeau pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri.

La început, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu și jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris în Parlement of Foules (1382) despre această zi că fiind cea în care ‘orice pasăre își alege perechea’. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al ÎI-lea al Angliei și Anna de Boemia.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată, citează a1.ro.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

Ziua Îndrăgostiţilor în lume

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt, bineînţeles, felicitările şi apoi cinele la restaurant sau excursiile romantice în afara oraşului. Se fac cele mai diverse cadouri, de la ciocolată, buchete de flori, inimioare şi jucării de pluş până la diamante şi se organizează evenimente de stradă, spectacole, concerte sau concursuri pentru îndrăgostiţi.

În Marea Britanie, Valentine’s Day este mai austeră şi deşi nu se fac neapărat daruri, Ziua Îndrăgostiţilor e un bun prilej de petrecere în cluburi şi pub-uri. În Anglia, în tradiţia populară se crede că în ziua de Sf. Valentin, un personaj numit Jack Valentine, bate la uşile caselor lăsând dulciuri pentru copii şi cadouri pentru părinţi. În Ţara Galilor, se sărbătoreşte, pe 25 ianuarie sau pe 14 februarie, Dydd Santes Dwynwe, Ziua Sfântului Dwynwen, considerat patronul iubirii. Altădată, tinerii îndrăgostiţi făceau cadou linguri de lemn încrustate cu decoraţiuni în formă de inimi, chei sau găuri de chei, care însemnau Tu ai cheia inimii mele! Şi în prezent, britanicii obişnuiesc să ofere astfel de linguri de lemn personalizate în special cu ocazia nunţilor. Numele mirilor apar scrise în două inimioare peste care este sculptat un clopoţel ce vesteste marea zi a nunţii, iar la baza lingurii este o ancordă simbolizează trăinicia uniunii celor doi îndrăgostiţi.

În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei.

În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod. La Barcelona, sărbătoarea se numeşte La Diada de Sant Jordi şi coincide cu comemorarea Sfântului George, ocrotitorul oraşului. Bărbaţii oferă flori doamnelor şi domnişoarelor care, la rândul lor, dau bărbaţilor o carte, ca omagiu adus lui Cervantes, care a murit în această zi a anului 1616.

În Turcia, sărbătoarea tradiţională este în 17 februarie când este Ziua Inimilor Dragi şi este sărbătorită în special de tinerii din marile oraşe, Istanbul, Ankara sau Izmir.

Şi Rusia a lansat începînd din 2008 o versiune rusească a zilei de Sfântul Valentin denumită Ziua familiei, a dragostei şi a fidelităţii, celebrată la 8 iulie.

Brazilia are propria zi a îndrăgostiţilor, Dia dos Namorados, celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, protectorul căsătoriilor. Între iubiţi sau soţi se oferă flori, felicitări, ciocolată sau cadouri romantice. Se organizează concerte şi evenimente muzicale, iar hotelurile oferă pachete speciale pentru “Dia dos Namorados”. Acasă se pregătesc mese speciale pentru prieteni sau se vizitează împrejurimile pentru a admira străzile decorate special pentru această ocazie, se fac petreceri cu muzică şi dans.

În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor.

În Singapore, Taiwan şi Filipine, sărbătoarea poartă numele de Ziua Inimilor.

În 3 minute poți să citești și: Mihai Rotaru a pus pe masă 150.000 de euro pentru un fundaș din Liga 1!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0