fbpx

Preţul la gaze impus de stat va dispărea la 1 iulie 2020. Ce se întâmplă cu consumatorii casnici

De la 1 iulie 2020 va fi eliminat preţul plafonat la 68 lei/MWh al gazelor naturale, la care furnizorii erau obligaţi de stat să vândă energie către consumatorii casnici, adică românii de rând.

Până atunci, românii trebuie să se informeze, să compare oferte ale mai multor companii şi să aleagă cel mai avantajos contract pentru ei. Dacă nu fac acest lucru, nu înseamnă că rămân fără gaz, ci că furnizorul actual va continua contractul, dar la un nou preţ, stabilit după bunul plac, informeaza adevarul.ro

PSD Alegeri Parlamentare 2020

Este știut faptul că, Guvernul Orban a decis, prin asumarea răspunderii, să elimine plafoanele de preţ la energie impuse de fostul Guvern PSD prin controversata Ordonanţă 114, argumentând că acestea nu au condus la preţuri mai mici, ci, dimpotrivă, au distorsionat piaţa de energie din România. Astfel, se va trece la nivel naţional de la preţuri reglementate la piaţă liberă, concurenţială.

De la 1 iulie 2020 se va renunţa la preţul plafonat la gaze naturale, iar de la 1 ianuarie 2021 vor dispărea şi preţurile reglementate la energie electrică. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a realizat un proiect care pregăteşte consumatorii casnici, adică românii de rând, pentru trecerea de la preţuri stabilite de stat la preţuri stabilite de piaţă.

În urma acestei decizii, consumatorii casnici vor avea două opţiuni la dispoziţie. Pe de o parte, pot să nu facă nimic şi să continue să primească gaze de la acelaşi furnizor. În acest caz, ei vor plăti preţul din oferta propusă tacit de furnizor, care ar putea fi mult mai mare decât alte oferte de pe piaţă. De exemplu, Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze pentru populaţie, a trimis clienţilor o ofertă în care doar preţul gazului (nu al facturii totale) este cu peste 20% mai mare decât preţul reglementat, potrivit economica.net. Cei care au acceptat deja oferta actualului furnizor nu mai pot reveni asupra deciziei.

Este important de menţionat că înnoirea tacită a contractului va avea loc şi dacă un client nu va refuza să semneze contractul propus de furnizorul actual. Aceeaşi situaţie va avea loc şi dacă el nu va trimite înapoi furnizorului o propunere de modificare sau completare a condiţiilor/clauzelor contractuale.

Pe de altă parte, consumatorii îşi pot alege singuri furnizorul, semnând un nou contract până la data de 30 iunie 2020. Mai precis, ei pot căuta ofertele tuturor furnizorilor pentru a compara preţurile. Dacă actualul furnizor are o ofertă mai avantajoasă, ei pot alege să rămână la el, dar trebuie totuşi să semneze contractul nou până la 30 iunie. În cazul în care găsesc un alt furnizor cu o ofertă mai bună, consumatorii trebuie să îl notifice, astfel încât acesta să demareze procesul de schimbare al furnizorului.

Pentru compararea preţurilor, consumatorii au la dispoziţie o aplicaţie dezvoltată de autorităţi: „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale“.

Consumatorii care nici până la 30 iunie 2021 nu vor semna un nou contract de furnizare vor primi o notificare în acest sens, până cel târziu la 31 mai 2021. Dacă nici de această dată nu îşi exprimă opţiunea, contractul va fi din nou reînnoit tacit.

Clienţii care doresc să îşi schimbe pur şi simplu furnizorul vor avea în continuare acest drept şi îl vor putea exercita oricând, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Furnizorii de gaze vor fi obligaţi să informeze lunar clienţii, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2020, că preţurile plafonate vor dispărea de la 1 iulie şi că ei trebuie să încheie un nou contract de furnizare gaze, în regim concurenţial. Ei trebuie să menţioneze şi care sunt opţiunile clientului casnic în situaţia neacceptării ofertei propuse de furnizorul actual.

În 3 minute poți să citești și: FOTO! Noi v-am zis că erau banii în iarbă la Viitorul – Craiova 1-2!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0