fbpx

Prima fotografie declasificată din timpul operaţiunii de lichidare a liderului ISIS

Preşedintele american Donald Trump a postat luni pe Twitter fotografia unuia dintre cânii care i-a însoţit pe militarii americani în raidul care a dus uciderea liderului grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Animalul, al cărui numea a fost protejat, a fost uşor rănit în timpul opeaţiunii de urmărire a şefului ISIS. Pentagonul a anunţat că Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare .

“Am declasificat fotografia câinelui minunat (al cărui nume nu a fost declasificat) care a făcut o treabă atât de bună în capturarea şi uciderea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi!”, a postat Trump pe Twitter.

În cadrul unei conferinţe de presă, generalul Mark Milley, şeful statului major interarme, a declarat că animalul a fost rănit uşor în timpul raidului şi că se află încă în zona în care a avut loc operaţiunea.  

Câinele “s-a întors la datorie împreună cu persoana care lucrează cu el”, a spus Milley când a fost întrebat ce rol a jucat câinele în operaţiune. El a elogiat “serviciul extraordinar” al câinelui militar, al cărui nume a refuzat să-l divulge.  

Ministrul apărării Mark Esper a glumit că Pentagonul “protejează identitatea câinelui”.

Câinele, despre care nu se ştie nici dacă este mascul sau femelă, i-a însoţit pe militarii americani în provincia siriană Idlib în raidul pentru capturarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, scrie Adevărul care citează daily mail.

Trump a spus duminică că câinele l-a urmărit pe al-Baghdadi în tunelul în care fugiase liderul terorist şi unde a detonat vesta cu explozibili aflată asupra sa, provocând moartea sa şi a trei copii ai săi.  

Armata americană are mai multe unităţi care utilizează câini special antrenaţi, care de obicei sunt din rasa Ciobănesc german sau Ciobănesc belgian Malinois. Câinii sunt antrenaţi să transporte echipament militar, să detecteze explozibili şi să-i urmărească pe teroriştii care fug.

Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare după raidul militar american care l-a vizat pe liderul grupării Statul Islamic (SI) în Siria.

Pentru lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, planificatorii militari ai misiunii au avut nevoie de forţe americane în Irak, de unde misiunea a pornit şi unde s-a întors.

De remarcat este că Turcia, aliat NATO, se afla mult mai aproape, dar a fost preferat Irakul. Operaţiunea s-a bazat în mare parte pe informaţii oferite de kurzii sirieni, care au continuat să conlucreze cu americanii şi după ce preşedintele Trump i-a abandonat. Prezenţa militară americană în Siria a fost esenţiala pentru informaţii şi planificare, adaptate mediului.

  New York Times scrie că decizia lui Trump, în urmă cu trei săptămâni, de a retrage forţele din Siria a perturbat planificarea meticuloasă care era în curs de desfăşurare şi a forţat Pentagonul să accelereze misiunea, înainte de a pierde capacitatea de a controla trupe, spioni şi zboruri de recunoaştere. 

În 3 minute poți să vezi și: Dăncilă dă marea lovitură înainte să plece! Va ieși un scandal imens

Șoc pe piața muncii! Angajatorii, scutiți de plata concediului medical

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0