13.4 C
Craiova
marți, mai 17, 2022

Problema de identitate din fotbalul craiovean: cine-i Știința? Decizia ÎCCJ face lumină

- Advertisement -

Timp de patru ani, clubul din prima ligă a parcurs o serie de etape în războiul pentru identitate. Notificările ce ar trebui trimise forurilor autohtone și UEFA sunt mutările ce ar întregi, ori poate că ar definitiva campania de imagine.

 

Universitatea Craiova este o stare de spirit. Există prin suporterii ei, cei mai frumoși, înfocați, mai nou divizați. Însă, industria asta, care produce și toacă milioane de euro, se bazează pe niște hârtii, acte. Timpul romantic al fotbalului a apus, acum e vorba de mulți bani învârtiți în joc.

 

Până alaltăieri, „Șase cupe, patru campionate, ale noastre-s toate”, o puteau spune marile glorii, o puteau face craiovenii de rând. Dar există vreun club în Bănie care poate revendica moștenirea Campioanei unei Mari Iubiri, a Maximei ori a Generației 91? Justiția a decis irevocabil că există. Iată ce spune: „Clubul Sportiv Universitatea Craiova este continuatorul Clubului Sportiv din 1948. Fotbal Club U Craiova SA şi intervenienţii Mititelu nu pot invoca cum că ar fi continuatori ai Clubului Sportiv Universitatea Craiova înfiinţat în 1948. Fotbal Club U Craiova SA nu a primit dreptul de folosire a sintagmei Universitatea Craiova şi nici drepturi asupa însemnelor şi culorilor Clubului” – se arată în motivarea Tribunalului București, consacrată de decizia de vineri.

 

Iată cele mai semnificative momente din războiul pentru identitate

 

Încă din 2013, de la apariția / revenirea / reintegrarea secției de fotbal a clubului mamă în circuit, spuneți-i cum vreți, CS U Craiova a făcut eforturi mari la capitolul imagine. Cu scopul clar de identificare cu masa suporterilor olteni (potențiali clienți ai business-ului sportiv). Astfel, componenții Craiovei Maxima au fost atrași spre club, s-a preluat imnul de la Andrei Păunescu, fiul poetului, odată cu schimbarea rectorului Universității a fost posibilă încheierea unui protocol între instituția de învățământ și clubul de fotbal. S-au creat premisele ca stema cu Leul, cea originală din 1983, să poată fi utilizată. Au fost cumpărate și înregistrate la OSIM denumiri, precum Știința Craiova ori Campioana unei Mari Iubiri.

 

Campania de imagine a CS Universitatea Craiova a fost primită cu bunăvoință de presa locală, sătulă de scandal, procese, dezafilieri și falimente. Recent, după ce a primit dreptul de televizare al meciului cu AC Milan, s-a raliat și unul dintre difuzorii campionatului intern, folosind în dreptul echipei titulatura „Universitatea Craiova”.

În ciuda tuturor acestor acțiuni, suporterii – principala miză – nu au trecut cu mic cu mare în tabăra CS Universitatea, ci au rămas împărțiți. O parte dintre ei au fost captivați de noul proiect, o alta însă apreciază, în continuare, că Mititelu ar avea motive mai mari să se considere deținător / continuator al Universității Craiova.

 

Ce ar trebui să urmeze: notificări cu decizia justiției către forurile naționale și europene

 

Dacă LPF, FRF ori UEFA nu se sesizează din oficiu la decizia irevocabilă a ÎCCJ, clubul craiovean ar trebui să le notifice. Practică uzitată, de altfel, la nivelul cluburilor din Liga 1.

 

Asta pentru că pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal întotdeauna s-a folosit denumirea CS U Craiova. Nici Federația Română nu a folosit vreodată denumirea Universitatea Craiova în dreptul CS U.

Pe plan internațional, UEFA, care i-a dat interdicție CS Universitatea în cupele europene pentru că nu a descoperit printre documentele depuse continuitatea sportivă invocată de clubul craiovean, nu face legătura între aceasta și Universitatea Craiova. Din contră, pe site-ul oficial al forului european, istoria Științei este atribuită echipei pe care a deținut-o Mititelu. În timp ce în dreptul lui CS U Craiova la nivel european nu figurează decât dubla cu AC Milan.

 

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles