Profesor român, condamnat în China pentru o fraudă de 80 de dolari

Marius Balo, profesor universitar român, care a predat la Universitatea Beijing, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală.

Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa, potrivit adevarul.ro.

Stabilit în China în 2010, Balo a lucrat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing și ca profesor la universitatea Renmin University.

În martie 2014, a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Marius Balo, prin reprezentanții săi legali, spune că a primit 80 de dolari de la un cetățean chinez, dar nu știa că acesta era infractor.

După ce a petrecut doi ani în arest preventiv, în condiţii foarte grele, Marius Balo a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitată la scurt timp după condamnare.

Ministrul Justiției a anunțat că a făcut un prim demers în cazul lui Marius Balo, profesorul universitar român condamnat la închisoare în China. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, în urma scrisorii trimise de reprezentanți legali ai profesorului Marius Balo, Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru „gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic în acest caz”.

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *