0.1 C
Craiova
luni, decembrie 4, 2023

„Aici e sclavie!” Protest masiv la Ford Craiova!

Arde buza americanilor, stă banda la Ford! Peste 1.000 de angajați sunt la porțile uzinei și scandează împotriva conducerii!

 

Prima mișcare de protest a muncitorilor de la fabrica Ford din Craiova a avut loc în această dimineață, când au intrat în grevă japoneză. Au apreciat apoi că e inutil să protesteze legându-și cârpe albe pe bluzele albastre și imediat după pauza de prânz. Între 12:55 și 13:55, muncitorii din schimbul 1 au oprit banda și au scandat în fața uzinei: Hoții, hoții, Aici e sclavie, Demisia, Grevă!

 

O parte dintre muncitorii din tura 2 nici măcar nu au început munca. Au venit la fabrică hotărâți să contine acțiunea de protest începută de colegii lor. De la ora 16:00, protestatarii au scandat la poarta 2 de la Ford împotriva conducerii: Ieși afară, javră ordinară sau Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câștigăm demnitatea noastră. În jurul orei 17:00, protestatarii au pătruns în hale pentru a-i chema la grevă și pe colegii cărora nu li s-a permis să părăsească benzile. Muncitorii sunt nemulțumiți de noul contract colectiv de muncă. De modul cum a negociat sindicatul acest contract. De altfel, Maria Manea, unul dintre liderii sindicali, ales cu nici două luni în urmă, a fost suspendat din funcție de muncitori. Astfel, tratativele pentru Contractul Colectiv de Muncă din 2018 s-au purtat între o comisie de negociere din partea muncitorilor și patronat. Rezultatul i-a nemulțumit pe muncitori, care au declanșat protestul spontan.

 

De unde a pornit mișcarea de protest!

 

Guvernul a decis ca din 2018 să treacă toate contribuțiile de la angajator la angajat. Ford Craiova vrea să se iasă cât mai bine din această mutare economică, adică să nu le dea mai nimic muncitorilor pentru ca profitul angajorului american să fie cât mai mare. Conducerea uzinei și sindicatele au trecut la negocierea noului contract colectiv de muncă și s-a ajuns la o soluție care-i nemulțumește firesc pe angajați, pentru că le scade netul! Banii care-i iau în mână sunt mai puțini decât în 2017!

 

Să vă oferim și un exemplu concret, pentru a înțelege exact situația: un nou venit la Ford, în această toamnă, e plătit cu minimum pe economie. Adică 1450 lei pe foaie, din care rămân 1.065 lei. Ce le-au propus conducătorii de la Ford muncitorilor: vă mai punem 300-350 lei la salariu! Adică vă facem brutul 1.800 lei! Numai că de la 1 ianuarie 2018, salariul minim va fi de 1.900 lei (1.162 lei în mână)! Cu alte cuvinte, Ford e obligat să ajungă la suma asta, potrivit legislației. Dar vrea să ajungă la ea cu sporurile de bandă și tură.

 

„Eu acum am un milion peste minim. Ei au zis că mi-l fac 18 milioane jumătate. Însă toate contribuțiile trebuie să le suport eu, ca angajat. Degeaba îmi mai pun ei 3 milioane, ar trebui să pună 5 milioane pentru ca în 2018 să iau în mână tot atât cât iau în acest an”, ne-a spus unul dintre participanții la protest.

Citeste si: FOTO! Fotbalistii de la Universitatea Craiova s-au impuscat intre ei!

Loading RSS Feed
Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles