14.6 C
Craiova
luni, martie 27, 2023

Cum beneficiezi de programele ”Rabla clasic” și ”Rabla plus”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat în ședința de Guvern, de vineri, că a fost aprobat bugetul pentru programele ”Rabla clasic” și ”Rabla plus”.

Pentru programul ”Rabla clasic” s-au alocat 322 de milioane de lei, iar pentru ”Rabla plus”, 93 de milioane.

„La propunerea Ministerului Mediului aprobăm astăzi bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, principala sursă de finanţare guvernamentală pentru programe şi proiecte destinate protecţiei mediului.(…) . Vom continua aşadar cel mai longeviv program guvernamental ‘Rabla clasic’ care, anul acesta, se află la cea de a 15-a ediţie. Prin bugetul alocat, de 322 milioane lei, aproximativ 35 de mii de români vor avea posibilitatea să-şi înlocuiască maşinile mai vechi de 8 ani cu altele noi puţin poluante. Continuă şi programul ‘Rabla plus’, prin care finanţăm achiziţia de maşini electrice şi hibrid cu o sumă totală de 93 de milioane de lei. Vorbim despre un program de mare succes, care oferă cel mai consistent eco-voucher din UE, aproximativ 10 mii de euro pentru maşini electrice 100%. Stimulăm astfel tranziţia către eco mobilitate şi construim în România o adevărată piaţă a vehiculelor ecologice”, a declarat Dăncilă, în şedinţa de Guvern, potrivit agerpres.ro.

Dacă dorești să accesezi programul ”Rabla clasic” anul acesta, poți obține maximum 9.200 de lei finanțare. Până la 2.700 de lei obții din ecobonusuri, care care se acordă în funcție de dotările mașinii achiziționate și 6.500 de lei din casarea vechiului autoturism.

Pentru a te încadra în program trebuie să fii cetățean român, să nu ai datorii la stat, iar autoturismul pe care îl casezi să fie mai vechi de 8 ani și să aibă ITP-ul valabil. O altă cerință din anul acesta este ca autoturismul achiziționat să nu depășească 120 g CO2/km, ca emisie.

Spre deosebire de ”Rabla clasic”, programul ”Rabla plus” vizează doar achiziționarea de automobile hibride plug-in sau 100% electrice. Bonusurile eco ajung la 20.000 de lei în cazul celor hibride, iar pentru cele electrice se vor acorda 45.000 de lei. Pentru vehiculul hibrid există condiția ca acesta să nu emită mai mult de 70 de grame de CO2 pe km.

Condițiile pentru mașina veche sunt aceleași, doar că în cazul ”Rabla plus” poți alege să nu îți radiezi mașina veche, dar bineînțeles, asta implică cei 6.500 de lei acordați pentru acest proces, pe care nu îi vei mai primi.

În 3 minute poți să citești și: A umplut autobuzul cu miros de dragoste!

Conflict între florarii de pe Calea București și autoritățile locale

E oficial! Oltenii pot începe să se plimbe, din nou, cu barca în Parcul „Nicolae Romanescu”!

Qatarezii au venit cu banii la Becali: „Dacă oferă 25 de milioane de euro, îl dau!”

Gigi Becali a primit o ofertă inițială de 20 de milioane de euro! Toată lumea știe că FCSB nu este Read more

De la București la Craiova: Top orașe cu cei mai mulți câini fără stăpân

Câinii fără stăpân invadează orașele din România: Care sunt cele mai afectate orașe și ce se face pentru a rezolva Read more

loading...

Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles