Profesorul de Sănătate Publică apreciază că deschiderea școlilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60% e o decizie lipsită de temei.
Răzvan Chereches, profesorul de Sănătate Publică de la UBB Cluj, critică aspru toate deciziile lui Sorin Cîmpeanu și nu vede nici măcar o logică în alegerea de a deschide școlile doar dacă peste 60% din profesori sunt vaccinați. Într-o postare pe Facebook acesta a punctat vehement multe aspecte pe care cei care ne conduc le ignoră.
„Nu există niciun fundament științific pentru deschiderea școlilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60%:
1. ecosistemul din școli îi include atât pe profesori, cât și pe elevi
2. procentul necesar pentru imunitatea de grup în mediu urban pentru tulpina Delta este de 86%
ministrul Câmpeanu a ținut cont de câteva elemente în decizia sa:
1. media vaccinaării cadrelor didactice în România este deja peste 60%
2. cea mai mare parte a părinților își dorește școală față în față
3. cazurile noi și decesele nu se vor vedea direct în școală, ci în familiile copiilor care vor transporta virusul acasă
Și atunci, cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România – ministrul Câmpeanu. Ministrul încearcă să acopere faptul că TOATĂ vara a pierdut timpul fără să pregătească școlile pentru valul 4 (ventilație, testare, maști, distanță, vaccinare) și că nu a avut curajul să impună vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice.O decizie responsabilă acum, ținînd cont de situația epidemiei, ar fi ca școlile să deschidă față în față dacă:
1. atât personalul din școală cât și copiii au procent de vaccinare peste 86%
sau
2. școala poate să asigure toate condițiile de mai jos:
a. tot personalul și copiii sunt testați săptămânal
b. clasele sunt ventilate (schimb de aer minim de 3 ori pe oră sau ventilație pasivă – geamuri deschise)
c. măști purtate corect permanent
d. distanțare de minim 2 metri în timpul activității
Dacă nu se poate niciuna din condițiile de mai sus, atunci școala trebuie să fie online (nici acest aspect nu a fost pregătit de ministrul Câmpeanu)”, a scris Răzvan Chereches pe pagina sa de Facebook.
Chereches nu este singurul care are această părere. Și Ștefan Pălărie de la USR merge pe aceeași idee și susține că se așteaptă la consecințe grave pentru România. Acesta acuză că deciziile „ministerului nu par să fie externalizate către specialiști, ci ținute sub capacul politic”, dar și că se așteaptă la greve în rețeaua școlară. „Am înțeles cu adevărat cât de GRAVE vor fi consecințele modului în care Ministrul Educației se pregătește să deschidă școlile începând de luni.
Avem PANDEMIE „MADE IN ROMANIA”, cu cifre halucinante – număr de îmbolnăviri grave și număr de decese. Avem OMS prezent ca sa înțeleagă cum de am ajuns aici și mai ales ce trebuie făcut. Ministrul Cîmpeanu rezolvă problema tot MADE IN ROMANIA, cu o rețetă inconștientă proprie care leagă deschiderea școlilor cu prezență fizică de un indicator care nu numai că nu a fost utilizat în nici o altă țară în combaterea pandemiei, dar nici nu este identificat ca fiind un factor major de impact asupra îmbolnăvirilor. Cel mai larg și recent studiu REACT-1 realizat de Imperial’s School of Public Health din Marea Britanie, identifică cei mai importanți factori asupra pandemiei, iar rata de vaccinare a cadrelor didactice nu apare nicăieri.
Dincolo de lipsa de fundamentare a acestei decizii, logica elementară patinează:
1) Profesorii oricum sunt mai feriți în cazul purtării măștii și distanțării prin așezare la catedră decât sunt părinții elevilor care au contact zilnic la școală.
2) Ideea de 60% rată de vaccinare profesori duce, în colective mici, la blocaje. E suficient ca, într-o școală cu 10 cadre didactice, 5 indivizi să nu se poată vaccina / nu dorească și școala este condamnată la învățare online
3) Premiza că toate cadrele didactice doresc prezență fizică și de aceea se vor grăbi să se vaccineze este o nerozie din nou nefondată. Mai degrabă aș suspecta un posibil calcul cinic: „lasă-i să își spargă capetele între ei la nivel de școală”, ceea ce ar fi cu adevărat lipsit de empatie și de dorință de a reprezenta ca ministru și comunitatea elevilor, dar și a profesorilor.
4) Haideți să luam matematic invers. De câți profesori e nevoie să se mai vaccineze ca să trecem în format fizic cu toții? Înțeleg că aproximativ 55% din rețeaua școlară nu va putea începe fizic de luni. Avem 55% din unități în care rata de vaccinare a profesorilor este între 22% și 60%. Dar să presupunem că, prin minune, toți acești profesori s-ar vaccina peste noapte. Eu estimez că nu vorbim de mai mult de 50,000 de profesori. Ori, cam toți atâția oameni se vaccinează cu prima doză zilnic la nivel național. Sigur, nu cei din școli. Dar am agreat deja la punctul #1 că profesorii nu sunt cei mai periculoși în această ecuație. Deci.. chiar și vaccinarea peste noapte a celor 50,000 de profesori ce rezolvă la nivelul valului 4? Adevărul este crud: mai nimic!
În concluzie, eu ma aștept la blocaje, furie și conflicte enorme în rețeaua școlară. Deciziile ministerului nu par să fie externalizate către specialiști, ci ținute sub capacul politic. Semnal pentru asta a fost declarația de la Cotroceni de ieri seară. Chiar, oare ce spune OMS de această decizie ce urmează să se adopte prin ordin comun astăzi? Ca doar au specialiștii aici la București”, a scris acesta pe Facebook.
Un bărbat și-a înjunghiat gemenele de 3 luni și soția!
Descoperire macabră: doi oameni, găsiți fără suflare în propria casă!