Cum se schimbă ceasul și ce efecte vor fi resimțite în organism!
România trece la ora de iarnă în acest weekend. În noaptea de 24 spre 25 octombrie, România trece oficial la ora de iarnă. Ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar duminică, 25 octombrie, va deveni astfel cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de 2 ore, spre deosebire de perioada orei de vară, când diferenţa este de 3 ore. Motiv de bucurie pentru toţi românii: vom dormi mai mult cu o oră în acest weekend, însă veştile nu sunt chiar în totalitate bune. Medicii atrag atenţia că schimbarea orei poate aduce după sine efecte vizibile asupra organismului. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu doi ani să se renunțe la schimbarea orei.
Printre efectele cele mai des întâlnite ale schimbării orei se numără insomniile, oboseala, nervozitatea sau durerile de cap. Dereglarea ritmului biologic poate duce şi la probleme de concentrare. Cu toate că schimbarea la ora de iarnă este mai uşoară, pentru că primim o oră în plus de odihnă, ceasul biologic se obișnuiește cu noua oră abia în câteva zile. Pe lângă modificările legate de somn, alte simptome întâlnite în următoarele câteva zile sunt astenia, vertijul, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare sau modificarea apetitului.
Organismul are nevoie de o săptămână, poate chiar două în unele cazuri, pentru a se adapta la schimbarea orei ce va avea loc în acest weekend, spun medicii. Una dintre principalele soluţii împotriva tulburărilor provocate de trecerea la ora de iarnă este activitatea fizică.
Notele alb-albaștrilor după Craiova-Clinceni 0-1!
Ilie Balaci o fi privit din ceruri? Bergodi: „Nu trebuie să facem o tragedie!”
Cârțu: „Am fost modești! Cristiano Bergodi să explice!”
Craiova lui Rotaru, de la infinit la zero puncte!