8.4 C
Craiova
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Sistemul naţional 112, achiziţionat de STS cu ani în urmă pe bani UE, zace nepus în funcţiune

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) se confruntă cu noi acuzaţii oarecum colaterale tragediei de la Caracal.

Asta pentru că, și la această oră, subunităţile poliţiei, ambulanţei şi pompierilor din toate oraşele, deci şi din Caracal, ar fi trebuit să fie interconectate cu sistemul principal 112 lucru care ar fi putut duce chiar şi la salvarea Alexandrei Măceşanu.

În prezent numai inspectoratele judeţene de poliţie sunt conecate direct la serviciul 112, potrivit Adevărul.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, a explicat că sutele de staţii orăşeneşti care ar fi permis o mai bună şi operativă comunicare a dispeceratelor 112 ale poliţiei ar fi trebuit să fi în funcţiune de ani buni.

”Programul de instalare a acestor staţii care permit comunicarea şi dispecerizarea în regim operativ a aparţinut de STS şi a beneficiat şi de fonduri europene. Serviciul cu pricina a făcut licitaţia, a cumpărat echipamentele, a venit şi le-a instalat în toate poliţiile din oraşe, dar nu le-a conectat la sistem. Practic, ele au devenit obiecte de mobilier în secţiile orăşeneşti de poliţie, pentru că agenţii folosesc în continuare vechile sisteme de comunicare, greoaie şi perimate. În concluzie, în loc să avem şi câte şase-şapte staţii de dispecerizare 112 în fiecare judeţ (în afara celei în funcţiune la poliţia judeţeană-n.red.) acum avem 42 în toată ţara, fapt ce îngreunează efectiv intervenţia rapidă la evenimente”.

Andreica mai spune că, dacă poliţiştii din Olt aveau noile dispecerate în funcţiune, nu s-ar mai fi înregistrat bâlbele din timpul apelurilor disperate ale Alexandrei Măceşanu

În replică, STS susţine că modernul şi eficientul sistem de interconectare în serviciul 112 a tuturor localităţilor urbane din România este finalizat şi funcţional din iunie 2014. “Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, administratorul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, prin U.M.0572 Bucureşti, cu sediul în Bucureşti, Str. Splaiul Independenţei nr.323 A, Sector 6, încheie, începând cu data de 02.06.2014, proiectul <>, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională, Organism Intermediar pentru Axa Prioritară 3 – <> a POS CCE”, se arată într-un document al STS.

De asemenea, STS mai arată în document cum după aşa-zisa finalizare a sistemului pune totul în slujba cetăţeanului.

În 3 minute poți să vezi și: Buzatu, reactivat! Ce planuri de atac are și în cine investește la PNL Dolj

Ziua cea mare pentru Kovesi! Consiliul UE ar putea decide joi dacă românca va prelua funcţia de procuror-şef european

Atenție șoferi! Intră în vigoare schimbările la Codul Rutier

 Avocatul Poporului vrea radare fixe între localități

 

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles