fbpx
-0.3 C
Craiova
joi, ianuarie 28, 2021

Piețarii sunt păgubiți și dezamăgiți: ,,Nu ştim dacă răul deja făcut se mai repară”!

Vestea că piețele se vor redeschide nu-i mai bucură deloc pe producători!

- Advertisement -
- Advertisement -

Producătorii și vânzătorii sunt extrem de dezamăgiți de pierderile suferite odată cu închiderea piețelor, dar și sceptici cu privire la redeschiderea acestora în același timp cu alegerile parlamentare. Coincidență sau nu, cert este că mulți și-au pierdut sursa de venit moștenită, în unele cazuri, din tată în fiu, iar acum nu știu pe ce drumuri s-o mai apuce. După luptele intense purtate săptămâni în şir să-i convingă pe guvernanţi că pieţele agroalimentare nu sunt cu nimic mai periculoase decât marile lanţuri de magazine, oamenii și-au cam pierdut speranța.

„Când eram noi la şcoală era o poveste, cu un bătrân care la fiecare greşeală a tânărului său fiu bătea câte un cui în uşă. Când tânărul a început să facă fapte bune, bătrânul scotea din cuie, dar urmele au rămas. Cam aşa e şi acum. Nu ştim dacă răul deja făcut se mai repară, dar este o decizie corectă în preajma Sărbătorilor de Iarnă, tot în contextul de a evita aglomeraţia din supermarketuri, care este destul de cunoscută din anii anteriori. Această decizie de redeschidere a pieţelor, pe lângă faptul că va aduce un val de bucurie şi în rândul dumneavoastră, al consumatorilor, sperăm să contribuie şi la descongestionarea marilor lanţuri de magazine şi dumneavoastră să veniţi la piaţă mai cu drag, mai cu poftă, mai cu încredere că găsiţi produse sănătoase şi gustoase“, a declarat liderul Sindicatului producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, potrivit adevărul.ro.

Ion Păunel este unul dintre participanţii la discuţia de săptămâna trecută, purtată cu premierul Ludovic Orban, pe tema măsurilor de susţinere a sectorului legumicol. El spune că pierderile generate de decizia închiderii pieţelor agroalimentare sunt semnificative, într-un an în care şi aşa producătorii din sectorul horticol au pierdut şi din închiderea sectoarelor către care livrau. Concret, acesta estimează că între 10% şi 15% dintre producătorii care îşi comercializau marfa în pieţe au renunţat în momentul în care au fost scoşi cu marfa în stradă. Alţi 20-30% însă, care vindeau marfa din fermă, nu au mai avut nici ei către cine să o livreze.

Peste toate, închiderea sau limitarea activităţii din sectorul HORECA (hoteluri-restaurante-cafenele) a mai însemnat de asemenea o reducere cu 30-40% a livrărilor de marfă. Aşa s-a ajuns ca producătorii de varză, de exemplu, să aibă vânzări de câteva ori mai mici decât în anii trecuţi, deşi s-a cultivat mai puţin, şi la preţuri mai scăzute decât în anii cu supraproducţie.

„Avem foarte mulţi legumicultori care s-au îndreptat către verdeţuri, trufandaua de toamnă, cum îi spunem noi, şi în cazul lor vânzările lor au scăzut dramatic. Am fost şi suntem afectaţi în continuare de nefuncţionarea sistemului HORECA. Pentru noi, cei care producem legume-fructe, cred că era un debuşeu de piaţă de cel puţin 30-40%, chiar dacă nu vindeam noi direct spre aceste lanţuri de magazine, ele consumau din piaţă“, a conchis Păunel.

FOTO: Fiul adjunctului IPJ Olt a murit!

50.000 de euro pentru transferul lui Drăgușin la Craiova!

Oltenia, condamnată de PNL la izolare, sărăcie și subdezvoltare

Share and Enjoy !

0Shares
0


0

The following two tabs change content below.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

26,311FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
0Shares
0