fbpx

Șoc pe piața muncii! Angajatorii, scutiți de plata concediului medical

Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, angajatorii nu vor mai suporta primele cinci zile ale concediului medical pentru starea de incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii.

Propunerea legislativă a trecut luni, în mod tacit, de Senat, și prevede ca obligațiile amintite să fie preluate de stat. Iar inițiatorii agumentează necesitatea acestui demers legislativ prin degrevarea angajaților de o sarcină financiară suplimentară., potrivit stiripesurse.ro

Inițiatorii proiectului spun că această inițiativa legislativă ar veni în sprijinul celor angajați. Însă, comisiile de specialitate din Senat au oferit avize și rapoarte negative pentru modificările de lege.

În plus, din partea Comisiei pentru muncă a venit sublinierea că proiectul e unul ce aduce o cheltuială în plus pentru stat, dar și că nu se poate spune cum ar putea fi acoperită.

Trebuie menționat că există mai multe categorii de concediu medical: concediu medical pentru boală obișnuită,  concediu medical pentru accidente de muncă și boli profesionale, concediu pentru sarcină și lăuzie (a nu se confunda cu concediul pentru creșterea copilului).

În plus, există și  concediul pentru risc maternal, concediu îngrijire copil bolnav, concediul medical pentru urgențe medico-chirurgicale, precum și concediu în caz de boală infectocontagioasă, carantină, TBC, boală cardiovasculară, neoplazii, SIDA, ce prevede o reducere cu un sfert a duratei normale de lucru.

Fiecare are o durată specifică și reguli proprii, dar legate de stagiul minim de cotizare al angajatului și suma plătită de acesta.

În 3 minute poți să vezi și: Dăncilă dă marea lovitură înainte să plece! Va ieși un scandal imens

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0