Ce spune Emilia Șercan, jurnalista care l-a demascat pe Sorin Cîmpeanu: „Nu este singura situație. Voi detalia când voi scrie”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat joi seara, 29 septembrie, demisia din funcţie. El se află, în prezent, în centrul unui scandal după ce a fost acuzat că a plagiat. La scurt timp, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu și că va fi făcută rapid o nouă propunere de ministru al Educaţiei.
Demisia lui Sorin Cîmpeanu vine în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan.
Sorin Cîmpeanu: „A fost o șansă și o onoare pentru mine”
Cîmpeanu și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook: „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine” – a scris el.
El enumeră apoi „schimbările reușite” în mandatul său de ministru și care „au pus bazele reformei România Educată”. Nu menționează însă motivul pentru care a decis să demisioneze din funcție.
Ministrul Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat!
Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.
Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
În replică, Sorin Cîmpeanu a susținut că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”. El a mai spus că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care i-a catalogat drept „analfabeți puri”.
„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info.
Potrivit lui, un îndrumător de lucrări practice cuprinde legi, ecuaţii, tabele, nomograme, diagrame de dimensionare, „multe lucruri specifice” fără de care studenţii nu puteau desfăşura lucrări practice sau pentru întocmirea proiectelor de an. „Era nevoie de un suport. Acest suport conţine toate aceste date care nu pot şi nu trebuie să fie schimbate. Îndrumătoarele de lucrări practice nu se publicau cu ISBN, ca atare nu erau luate în considerare în avansarea cadrelor didactice”, a adăugat ministrul.
Ce spune Emilia Șercan după demisia lui Cîmpeanu!
Jurnalista Emilia Șercan a declarat joi, la Europa FM, că a pornit investigaţia în privinţa lui Sorin Cîmpeanu după ce acesta a refuzat să publice lista sa de lucrări, în condițiile în care are 11 titluri de doctor honoris causa.
Emilia Şercan a precizat că materialul de curs plagiat de Sorin Cîmpeanu în 2006 nu este singura situație de acest fel pe care a descoperit-o. „Nu pot să detaliez acum, o să detaliez în momentul în care voi scrie, dar nu, nu este singura situație în care eu am descoperit – haideți să numesc așa, eufemistic – similitudini neacceptate în opera domnului Cîmpeanu. Mai am de făcut verificări, dar vă spun categoric, nu este singura situație”, a declarat jurnalista la Europa FM.