5.6 C
Craiova
vineri, aprilie 19, 2024

Spitalul Regional, caz de targă! Cum își permite Craiova să piardă 50 milioane de euro!

Ministerele au plimbat și au cârpit ăl teren de pe centura de Nord a Craiovei până când au ajuns în momentul în care să fie anunțați de la Bruxelles că riscă să piardă banii europeni pentru Spitalul Regional!

 

Context: din 2015 se vorbește de construirea a 8 spitale regionale, care implică o cofinanțare europeană în valoare de 830 milioane de euro. În ultima perioadă, din 8 spitale au rămas 3: Cluj, Iași și Craiova – 150 milioane de euro ajutor European, împărțit în mod egal în 3 bucăți.

 

Desfășurarea acțiunii: Ministerul Sănătății preia de la Ministerul Apărării un teren de 9 hectare. Se consideră că e excelent. Apoi se apreciază că nu e suficient. Se ia un alt teren de 18 hectare. Se suplimentează cu alte 9 hectare. Avem 27 hectare. Vin consultanții care-l analizează, ar trebui făcut un PUZ.

 

Declarațiile celor implicați:

Premierul Vasilica Dăncilă: „Legat de cele trei spitale pe fonduri europene, cele trei spitale nu sunt în situaţia pe care ne-am fi dorit-o cu toţii. Pentru spitalul care trebuia să se construiască la Craiova ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim acest spital. Nu sunt trimise nici toate documentele pe care ar fi trebuit să le avem deja la Bruxelles. Căutăm soluţii pentru cele trei spitale, dar situaţia nu putem să spunem că ne bucură”. Cine sunt vinovații? „Aici nu vreau să mă antepronunţ. Să vedem, este problema consultanţilor, să vedem cine a generat această situaţie. Eu am constatat situaţia, acum urmează să văd cine este vinovat de cele întâmplate”.

Comisarul European Corina Crețu, după întâlnirea cu Vasilica Dăncilă: „Din păcate, construcţia celor trei spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”.

 

Ce spun autoritățile locale, principalii beneficiari ai proiectului? Nimic! Doar asistă la treceri de terenuri care se fac la nivel central între Ministerul Apărării și Ministerul Sănătății.

 

Pentru a înțelege mai bine importanța investiției care ar urma să fie făcută, menționăm că bugetul pe 2018 al Primăriei Craiova este de 421.468.000 lei, adică vreo 93 de milioane de euro. Iar investiția într-un spital regional ar fi acoperită în parte de cele 50 de milioane de euro de la UE. În cazul în care se continuă tergiversarea între specialiștii din Ministere, acești bani, potrivit Corinei Crețu ar putea să nu mai ajungă vreodată.

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles