Spitalul Regional de la Craiova se face! Ministrul Sănătății nu are emoții legate de finanțare!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a venit în Bănie într-o vizită în interes de serviciu, iar alături de Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a discutat despre ceea ce va însemna Spitalul Regional de la Craiova.

Finanțele pentru Spitalul Regional de la Craiova deja există, iar noua unitate medicală din Bănie urmează să aibă aproximativ 100 de paturi și toate specializările medicale necesare. Potrivit Ministrului Sănătății, valoarea integrală a proiectului în care sunt incluse utilitățile, dotările, partea de pregătire a proiectului, dar și partea de reabilitare se ridică la suma de 538 milioane de euro. Din această sumă, 75 milioane euro reprezintă TVA, 30 milioane euro pentru utilitățile necesare funcționării spitalului, 300 de milioane de euro – construcția și dotarea unității.

Prin programul de guvernare, Guvernul și-a asumat construcția a opt spitale regionale, dintre care trei sunt construite cu fonduri europene. Pe 13 iulie am fost la Iași, pe 26 iulie la Cluj-Napoca și am spus că în cursul lunii septembrie sunt la Craiova. Spitalul Regional Craiova se va face. Este adevărat că au fost câteva întârzieri care nu au fost generate de neimplicarea autorităților locale: au fost anumite probleme legate de locație, consultanții au dorit extinderea, mutarea, rotirea locației, astfel încât a fost nevoie de o nouă HG pentru a stabili locația exactă”, a declarat Ministrul Sănătății în cadrul conferinței de presă, susținută la CJ Dolj.

Suma alocată din fonduri europene este de 150 de milioane de euro, pentru trei spitale: Craiova, Iași și Cluj. Diferența o va asigura bugetul de stat. Autoritățile locale vor finanța partea de drumuri și utilități, accesând deja fonduri europene în acest scop.

UE asigură 150 milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale, iar restul va fi finanțat din bugetul de stat, iar când spun restul am în vedere cofinanțarea la construcție și dotare, iar partea de drumuri și utilități va fi finanțată de autoritățile locale, iar asta se va întâmpla în toate cele trei locații. Autoritățile locale pot, de asemenea, să acceseze, au și făcut-o, fonduri europene pentru construcția acestor drumuri, pentru utilitățile funcționării spitalului”, a precizat Sorina Pintea.

Președintele CJ Dolj și Ministrul Sănătății au mers în vizită la Spitalul Clinic de Urgență şi Spitalul Filantropia. Acolo, Ion Prioteasa și Sorina Pintea au fost primiți de personalul unităților, care i-a și însoțit pe cei doi într-un tur.

Citește și: „Informare acasă! Siguranță în lume”, proiect organizat la Craiova!

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *