fbpx
5.2 C
Craiova
miercuri, aprilie 14, 2021

Bani grămadă pentru preoții care predau religie în școli!

Ceilalți profesori care lucrează în localitățile izolate primesc doar 20% spor!

- Advertisement -
- Advertisement -

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a publicat marți niște tabele care cuprind peste 50 de tipuri de sporuri și șapte familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Aceste familii ocupaționale reprezintă categorii care pot primi sporuri de stat în funcție de dificultate, indicatori de performanță sau răspundere.

Astfel, se pare că preoții care predau religie în școli și provin din biserici cu venituri reduse pot primi până la 80% sporuri. Sporurile se acordă în funcție de nivelul de studii, gradul profesional obținut și vechimea bisericească. Pe de altă parte, profesorii care predau în medii defavorizate și izolate primesc doar 20% sporuri. Aceste din urmă se calculează în raport cu zona geografică unde se desfășoară activitatea potrivit Digi24.

Ce sporuri primesc angajații din învățământ!

Persoanele care sunt angajate în domeniul educației primesc următoarele sporuri:

  • 20% – personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește indemnizație în raport cu zona geografica respectivă;
  • 10% – pentru personalul didactic de predare din învățământ universitar, care nu beneficiază de gradația de merit, se acordă prin concurs un spor de performanță academică pe o perioadă de 1 an;
  • 10-25% – pentru personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare și a viitorilor învățători, institutori și profesori;
  • 1%, dar nu mai mult de 10% – pentru conducătorii de doctorat, pentru fiecare student doctorand;
  • 15% – pentru condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare;
  • 15% – pentru personalul didactic care desfășoară activitatea de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar;
  • 10% – spor de suprasolicitare neuropsihică;
  • 80% – personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.

Secretariatul de Stat pentru Culte vine cu precizări pentru colegii de la Digi24 în urma informațiilor publicate!

Acesta afirmă că nu ar fi vorba despre sporuri ci despre contribuția statului la salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult aparținând cultelor religioase.

Presupusul spor menționat în cadrul articolului nu este un spor ci reprezintă contribuția statului la salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult aparținând cultelor religioase și nicidecum în cadrul unităților de învățământ public. Statul român sprijină salarizarea personalului clerical prin acordarea de contribuţii. Distribuţia contribuţiilor acordat de stat pentru personalul clerical o realizează exclusiv unitatea centrală de cult care este angajatorul personalului clerical.

Personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijinul statului la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor. Doar 30% din personalul clerical care primeşte contribuție de la bugetul de stat poate primi 80% din salariul unui cadru didactic din învăţământul preuniversitar de stat dacă îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse.

Numărul de contribuţii la salarizarea personalului clerical este menţionat în Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Anexa nr. I, Capitolul III – Culte) și nu tot personalul clerical aparținând cultelor religioase beneficiază de sprijin la salarizare.

Personalul clerical angajat în cadrul unităților de învățământ public este salarizat în conformitate cu grilele de salarizare ale personalului didactic din aceste unități și nu beneficiază de sporuri suplimentare față de această categorie de personal. Totodată, menționăm că personalul clerical care are norma de bază în învățământul public nu poate beneficia de contribuție la salarizare pentru postul de preot din partea Secretariatului de Stat pentru Culte”. susține Secretariatul de Stat pentru Culte conform Digi24.

sursă foto: transilvaniareporter.ro

În 3 minute poți să vezi și:

Pandemia a crescut cazurile de depresie!

Rotaru se întoarce în funcția de director cu unghiile făcute!

Un barbat de 81 de ani si-a ucis sotia într-un mod sadic!

 

The following two tabs change content below.
Summary
Bani grămadă pentru preoții care predau religie în școli!
Article Name
Bani grămadă pentru preoții care predau religie în școli!
Description
Ceilalți profesori care lucrează în localitățile izolate primesc doar 20% spor!
Author
Publisher Name
https://3minute.net
Publisher Logo

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

26,985FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -
spot_img

Latest Articles

Summary
Bani grămadă pentru preoții care predau religie în școli!
Article Name
Bani grămadă pentru preoții care predau religie în școli!
Description
Ceilalți profesori care lucrează în localitățile izolate primesc doar 20% spor!
Author
Publisher Name
https://3minute.net
Publisher Logo