fbpx

Locul unde a început istoria Științei prinde iar viață!

După două decenii și jumătate, se va învârti iar mingea pe stadionul unde s-a scris cea mai frumoasă pagină din istoria fotbalului românesc.

Tragem lângă biserica din centru. Traversăm spre școală, din vremuri imemoriale știam că p-acolo venea terenul de fotbal din Filiași. Întrebăm la intrare o filieșeancă simpatică: „Pe-aici e spre stadion?” „Nu, pe strada Stadionului”. Rămânem un pic bulversați. Intervine o altă fată, la fel de drăguță: „De unde să știe domnii  unde-i strada Stadionului? O luați pe a doua, imediat după Primărie, și nu aveți cum să nu-l vedeți. Uite, pe-acolo, unde-s oamenii ăia mulți și panoul ăla roșu”. Așa facem și, cum virăm, vedem la câteva sute de metri în față, pătrățele alb-albastre. Avea să ne explice primarul mai târziu: „Am combinat culorile dragi noua cu sportul minții”.

La stadion, forfotă mare. În mijloc, primarul Costeluș Gheorghe Ilie, prins până-n gât, împărțind sarcini în dreapta și-n stânga. Ba cu betoanele, ba cu scaunele, ba cu cofrajele. Speedy Gonzales, dând ture de stadion, cu o armată de 4-5 ingineri după el. Îi mai picarăm și noi pe cap. Reușirăm, cu efort ce-i drept, să-l extragem un sfert de ceas din mijlocul arenei și ne baricadarăm într-un vestiar să-l luăm la întrebări.

Așa aflarăm scopul stadionului: „Dacă nu creezi emulație, știți cum e, copiii rămân în casă, acaparați de gadgeturi. În plus, construirea stadionului a coincis cu promovarea echipei în liga a treia, era nevoie de o arenă omologată a noastră. Ne săturasem să tot dăm raită prin județ, ba la Braloștița, ori pe Aripile sau la Ișalnița. Echipa e a Filiașiului, am băgat bani în stadion, trebuie să joace pentru locuitorii orașului”.

Primarul ne ridică mingea la fileu: deci câți bani? „Precis nu pot să spun 1.200.000 – 1.400.000 lei, bani exclusivi din fonduri locale. De la Consiliul Local, cu ajutorul consilierilor locali. Banii ca banii, dar fire albe. Atât pentru noi, cât și pentru constructor a fost o mare zbatere. Nici noi n-am conștientizat – o bază sportivă implică un set de cunoștințe pe mai multe planuri. Expertize pentru tribune, vestiare, gazon”.

De ce nu cu fonduri europene? „Când ne-am apucat noi de construit nu era o axă pentru stadioane. Dar, chiar dacă avem două baze, o vom face și pe a treia. Asta vrem să o ținem pentru evenimente: îi avem pe băieți în Liga a treia, iar pe fete în prima ligă. Deci, în fiecare săptămână va fi un meci pe stadion. Celălalt va fi pentru antrenamente, dar și pentru toți locuitorii care vor dori să alerge”.

Să revenim la stadionul pe care-l inaugurați vineri. „A fost o ambiție de-a mea. Această bază n-a mai fost funcțională din 1994. Și are un istoric fantastic în spate. Știu de la bunicul meu, că echipa orașului a fost preluată de CFR. Aici, în acest loc, s-a jucat meciul de legendă, care a însemnat actul de naștere al Universității Craiova în 1948. Atunci Filiași a avut 2-1 la pauză, a câștigat cu 6-3. Am bătut Universitatea Craiova la vremea aia. E motiv de mândrie și laudă. Doream să reedităm momentul, pe 5 septembrie, nu s-a putut că nu a fost gata stadionul. O să-l reedităm la anul”.

Cu atâtea probleme pe Oblemenco, nu am putut să nu remarcăm gazonul – biliard. Primarul ne-a explicat pe jumatate care e secretul: „Am ajuns la un tip care s-a ocupat de reparația mai multor stadioane din România. Cunoaște foarte bine o tehnică de însămânțare, pe care nici nouă n-a vrut să ne-o spună. A venit cu utilajele, a dat drumul la lucru. Problema e următoarea: un gazon bun îl obții dacă pe el nu se joacă 6-9 luni de zile. Noi avem un an de când nu am intrat pe gazon”.

Vineri, de la 14:00, va începe sărbătoarea-n Filiași! 1280 de oameni vor avea locuri pe scaune la meciul de peste 2 ore, ACSO – Cetate Deva, restul vor face atmosferă în picioare. Dar, cel mai probabil, nimeni nu va sta joc la un asemenea meci!

În 3 minute poți să vezi și: Pițurcă: „Vor mai veni 3-4 jucători de valoare!”

 Pițurcă: ”Schimbarea gazonului e mai importantă decât rezultatul cu Viitorul!”

 Cosmin Contra: „Voi vorbi cu Bancu, faţă în faţă!”

 Suporterii exultă! Decizie finală în cazul „gazonul de pe Oblemenco”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
The following two tabs change content below.
Summary
Locul unde a început istoria Științei prinde iar viață!
Article Name
Locul unde a început istoria Științei prinde iar viață!
Description
După două decenii și jumătate, se va învârti iar mingea pe stadionul unde s-a scris cea mai frumoasă pagină din istoria fotbalului românesc.
Author
Publisher Name
https://3minute.net
Publisher Logo

Cosmin Cojocareanu

Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0