18.9 C
Craiova
vineri, iunie 14, 2024

Sunt mandru ca nu sunt mandru ca sunt roman

Eu nu sunt mandru ca sunt roman. În primul rând că nu pot pricepe care e meritul meu în toată povestea asta. Pur şi simplu s-a întâmplat să mă nasc aici. Nu am nici cea mai vagă contribuţie personală. Ce, dacă mă năşteam în Maroc, trebuia să fiu mândru că sunt marocan?

 

În al doilea rând, ce m-ar determina să fiu aşa mândru? Păi, istoria glorioasă! Care istorie? Când noi am stat capră în faţa tuturor valurilor de invadatori: că au fost romani, huni, tătari, turci, nazişti ori bolşevici. În faţa lor, singura tactică a fost pârjolirea grânelor, otrăvirea fântânilor şi fuga în munţi. De la Decebal (cu capitala lui din Munţii Orăştiei), până la rezistenţa comunistă ţinută tot de fugari printre stânci şi în peşteri.

 

Ce motive am sa fiu mandru ca sunt roman!

 

Nu am fost capabili de un moment istoric original. În 1821, au pornit grecii mişcarea de eliberare, hop şi noi cu Tudor. În 1848, francezii ţinură flacăra revoluţiei, veni Bălcescu şi o aduse şi în Ţara Românească. În 1989 luă foc toată Europa de Est, la noi căzu ultimul regimul comunist. Dacă s-a declanşat pe undeva valul schimbărilor, ne-a luat şi pe noi, dar niciodată nu a pornit de-aici.

 

Apoi, trecând la cultură şi civilizaţie: în 1907, când ţăranii de la Flămânzi ridicau furcile că nu mai aveau ce mânca, în Anglia era al 17-lea sezon al campionatului naţional de fotbal. Şi am spus tot.

 

Mi-am schimbat poza de profil: aparent sunt mandru ca sunt roman

 

Ne-am dezgheţat în contemporaneitate? Am dat ceva pretendenţi la Nobel lumii? Nicidecum, am împânzit Europa de cerşetori – „s’il vous plait, monsieur!“ şi căpşunari, care se vând pe nimic şi iau astfel locurile de muncă ale autohtonilor. Asta e reacţia occidentalului față de noi: teamă amestecată cu scârbă; iar eu trebuie să fiu mândru că sunt român?

Ce să mă determine să fiu mândru: faptul că avem cele mai multe biserici din Europa și cele mai puține spitale, că au chelit munții cu destinația Austria?

 

Trecem peste faptul că dacă întrebi jumătate dintre cei care sărbătoresc în stradă 1 decembrie habar nu au ce s-a întâmplat la data respectivă. Ne oprim asupra modului de sărbătorire: schimbarea pozei pe facebook, corvoada participării la o manifestație în centrul orașului, fasolea cu ciolan și ceapă. Toate motivele să te identifici!

Text publicat prima data in Gorj Domino (la data de 4 decembrie 2013)

Citeste si Cum a revenit Băluță în Bănie! „Am avut tupeul să i-l propun lui Rotaru!”

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles