-0 C
Craiova
joi, ianuarie 20, 2022

O tânără cu handicap dintr-un centru din Valcea a fost ținută jumătate de an cu piciorul rupt

„Gemea foarte tare când am intrat în cameră. Ne-au spus angajații că plânge și geme în fiecare noapte”

O tânără cu handicap dintr-un centru din Valcea, în vârstă de 33 de ani, imobilizată la pat, a stat mai bine de jumătate de an cu piciorul rupt. Șefii centrului de Îngrijire și Asistență Zătreni, din județ, spun că nu știu cum și-a fracturat piciorul, deși tânara este imobilizată la pat. „Poate când au spălat-o”, explică directoarea adjunctă a centrului. Abia după intervenția Centrului pentru Resurse Juridice, aceasta a fost internată din nou în spital.

Tânăra avea dureri, un picior rupt, sudat strâmb, și suferind și de subnutriție și anemie. Cu toate acestea, a fost dusă la spital abia pe 2 decembrie, după ce reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), unul dintre ONG-urile care activează în domeniul asistenței sociale și protecției copilului, au făcut o vizită inopinantă la centru și au găsit-o „într-o stare vădită de degradare, piele și os”, spune Georgiana Pascu, de la CRJ, potrivit Libertatea.

Tânăra este instituționalizată încă din 2012 în Centrul de Îngrijire și Asistență Zătreni și are certificat de încadrare în grad de handicap permanent, eliberat în 2018, cu asistent personal. În centrul de la Zătreni nu există însă nicio persoană desemnată ca asistent personal pentru ea, potrivit Centrului pentru Resurse Juridice, care a urmărit îndeaproape cazul femeii, iar de-a lungul anilor aceasta nu a fost niciodată contactată sau vizitată de vreo rudă sau cunoștință, mai notează sursa citată.

Tânăra cu handicap, ținută în condiții necorespunzătoare

Potrivit imaginilor apărute în presă, femeia este ținută într-o cameră simplă, ca de apartament, pe un pat de o persoană, care nu oferă protecție împotriva accidentelor. Poartă pampers și este doar piele și os. Piciorul este îndoit într-o poziție neobișnuită, de la jumătatea pulpei. Și este așa din luna iulie, de când, spun angajații centrului, a fost găsită de un îngrijitor într-o dimineață.

Incidentul a fost consemnat și în registrul de incidente al centrului, însă în documente nu este menționată ora producerii lui, modul în care a avut loc: dacă a fost lovită sau dacă a căzut din pat, și nici în ce poziție a fost găsită femeia. DGASPC respinge ipoteza ca tânăra să fi căzut din pat. „Nu avea cum să cadă din pat pentru că este supravegheată de un infirmier, toți pacienții imobilizați la pat sunt supravegheați”, spune, potrivit Libertatea, Jana Diaconu, directoarea adjunctă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, instituția în subordinea căreia se află centrul Zătreni.

Femeia a fost internată la secția de ortopedie a Spitalului Județean Râmnicu Vâlcea în 18 iulie, din ziua în care a fost găsită cu piciorul rupt, timp de 10 zile. Diagnosticul principal din biletul de externare este: „fractură a extremității inferioare a femurului, parte nespecificată, fractură o treime femur; diagnostic secundar – Retardare mentală severă fără menționarea deficienței comportamentului; istoric personal de neurmare a unui tratament medical sau a unui regim”.

S-a întors la centrul Zătreni cu o atelă. „Și aici declarații oamenilor sunt contradictorii. Medicul centrului a spus că atela a fost dată jos de către asistentele de la centru. Directoarea adjunctă a DGASPC ne-a spus apoi că angajații s-au panicat și au greșit, că de fapt atela a fost dată jos tot la spital, după două luni”, explică Georgiana Pascu de la CRJ.

Tânăra nu a mai ajuns de-atunci la un medic ortoped. Și nici la vreun alt medic, la spital, care să-i evalueze starea generală de sănătate. Cu excepția zilei de 25 noiembrie, când cei de la CRJ au sunat la 112. „Gemea foarte tare când am intrat în cameră. Ne-au spus angajații că plânge și geme în fiecare noapte. Medicul centrului a menționat că, de câte ori are dureri, i se administrează algocalmin pentru a se linişti”, spune managera Centrului pentru Resurse Juridice. „Această pacientă nu este caz de urgență”, afirmă, în schimb, Jana Diaconu. „Când au venit cei de la CRJ, în noiembrie, au insistat, cu amenințări, să fie dusă la spital”.

Medicii de la urgențe au recomandat ca tânăra să fie programată la ortopedie pentru intervenție chirurgicală, precizează CRJ, care a văzut dosarul medical al femeii. Diaconu spune că a decis, în final, să o ducă pe tânără la spital, în 2 decembrie, pentru mai multe investigații, „pentru a anihila orice suspiciuni” legate de posibilitatea ca beneficiara să nu fie îngrijită corespunzător.

Un tânăr s-a aruncat de la etajul unui bloc din Brazda lui Novac!

Gara Brasov: Un polițist a lovit cu bastonul doi oameni ai străzii!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Societate comerciala cu sediul în Craiova, domeniul de activitate confecții-marochinărie, angajează mecanic confecții piele. Salariu: 1000 euro. Condiții; profesionist, experiență.

Relații la tel: 0738/497538

Latest Articles