fbpx

Tocanul de oaie de pe Transalpina, înregistrat ca produs tradițional

Tocanul de oaie preparat la o stână de pe Transalpina a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, primul din județul Gorj, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

„Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în județul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (…) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbești de ceva care îți ia și timp și nici nu poți să te descurci”, a declarat Mărioara Babu.

Femeia de 59 de ani a spus că muntele și tocanul de oaie o țin în formă. Aceasta a povestit că trăiește pe munte de 40 de ani și că acesta este locul unde s-a căsătorit și unde și-a botezat copiii, scrie Adevărul.

Băciţa Mărioara Babu a explicat şi modul în care prepară tocana de oaie: „Se toacă grăsimea oii mărunt, după care se pune în ceaun. Apoi, se pune carnea de oaie tocată şi se toarnă o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, pentru a fi fragedă. Tocana e bună din oaia bătrână, întotdeauna. Se fierbe până dispare toată apa. Când ajunge la trei sferturi fiert, se pune sare, după cantitatea cărni. Nu se amestecă. Se lasă să-şi ia singur sarea. Se fierbe la foc domol cam o oră, o oră jumătate”.

În 3 minute poți să citeși și:  Cum a dispărut Isalnita de pe harta Olteniei înapoiate

Familie din Olt, apel disperat: Vă rugăm din inimă distribuiţi să afle cât mai multe persoane!!!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0