De fiecare dată când a pornit un campionat cu gândul să-și facă echipă competitivă, CS Universitatea s-a trezit că mai are nevoie de cel puțin 11 fotbaliști.
Din vara lui 1977, când l-a adus pe Ungureanu de la Electroputere, și până-n iarna 1982-83, când l-a înrolat pe semipensionarul Liță Dumitru tot din divizia B, de la UM Timișoara, Universitatea Craiova a făcut un singur transfer: l-a luat, în 1980, vara, de la Jiul Petroșani, pe Ciupitu, care mai jucase la Craiova.
În cinci ani și jumătate, un singur om nou (care nici nu era tocmai nou) a intrat în lotul Universității. Jucând atâta vreme împreună, fotbaliștii Științei ar fi putut înnoda câteva pase și legați la ochi, de unde și performanțele lor.
Astăzi, în Liga 1, CS Universitatea trece drept o echipă omogenă. E adevărat, Bancu și Mateiu sunt fotbaliști de valoare aflați în al șaselea an consecutiv la echipă, ceea ce nu găsești prea ușor la noi în campionat. Ferreira și Bărbuț sunt în al treilea an, Martici la fel, doar că se va opri aici, pe Ivan și Vătăjelu i-a răscumpărat Craiova, pe Roman l-a rambursat Botoșaniul.
Să vedem câți fotbaliști a achiziționat (sau i-a luat gratis, mai adesea) CS Universitatea în ultimele 3 ediții de campionat.
Ediția 2017-2018, 14 transferați:
Mitrovici
Martici
Tiago Ferreira
Gardoș
Răzvan Popa
Spahija
Datkovici
Andre Santos
Fausto Rossi
Bic
Mitriță
Bărbuț
Glavina
Mihai Roman
Dintre acești 14 oameni, 4 mai fac azi parte din lot: Ferreira, Gardoș (care e ca și cum n-ar face parte), Bărbuț și Mihai Roman (împrumutat și revenit la Craiova). Pe Martici nu-l punem, fiindcă ruptura lui de echipă e insurmontabilă. A dispărut motivat Mitriță. Bic e împrumutat la Chindia Târgoviște (pentru care a marcat în poarta Craiovei, 1-1) și Răzvan Popa la Mediaș. Dacă ai face un sondaj pe un „Ion Oblemenco“ plin, oare ar mai ști 200 de spectatori că Andre Santos și Fausto Rossi au jucat în alb-albastrul Craiovei?
Ediția 2018-2019, 11 transferați:
Pigliacelli
Stăncioiu
Donkor
Acka
Cicâldău
Fedele
Nuno Rocha
Meza Colli
Koljici
Fortes
Andrei Cristea
Din acest semilot, au supraviețuit până azi încă 4 oameni: Pigliacelli, Acka, Cicâldău și Koljici. Fedele a dat un gol nemaivăzut la Călărași și a mai dat unul istoric, golul unicei victorii în fața Stelei (2-1), și nu ne dăm seama dac-a plecat fiindcă s-a dovedit prea bun sau prea slab, revenitul Nuno Rocha a jucat doar cât să-și pună tribunele-n cap, Fortes și le-a pus și mai rău, iar cu Andrei Cristea n-a înțeles nimeni de ce s-a încurcat Craiova: a marcat repede un gol important, cu CFR Cluj (2-0), după care a mai jucat cât un șchiop la o nuntă.
Ediția 2019-2020, 13 transferați:
Marinescu
Mățel
Bălașa
Cosici
Dielna
Vătăjelu
Qaka
Ivanov
Nistor
Ivan
Zakarici
Ioniță
Gustavo
Dintre cei 13, Zakarici și Ioniță au plecat deja, iar Gustavo a revenit la vreme de pandemie, n-a apucat să arate ce fotbal mai știe. Poate că Mățel (singurul din lotul echipei care a prins un turneu final, Euro 2016) va avea mai multe meciuri, scăpat de concurența lui Martici, cu siguranță că Nistor va rămâne și-n campionatul următor, ca și Ivan, că nu se întrevăd speranțe să dea cineva pe el un milion și jumătate, măcar să acopere Mihai Rotaru paguba. Dispariția din lot a oricăruia la finele campionatului (dacă s-o termina vreodată) n-ar mira pe nimeni. De mirare ar fi să dispară mai puțin de 5 oameni dintre cei 11 rămași.
Vechea Universitate, căreia echipa de azi i se revendică drept continuatoare, a folosit în șase ani mai puțini fotbaliști decât CS Universitatea în oricare ediție. Unii dintre ei n-au arătat cine știe ce într-un an sau chiar doi de la debut: Ștefănescu, Ungureanu, Lung, Donose (împrumutat pentru doi ani la Vâlcea), Cămătaru. Conducerea clubului a avut răbdare cu ei. Dar dac-ar fi căutat marfă cât mai repede vandabilă, probabil că n-ar mai fi avut răbdare.
În 3 minute poți să citești și: Pigliacelli nu mai vrea la Craiova: „Simt nevoia să joc din nou în Italia”
Devis Mangia, făcut praf de un alb-albastru!
Pandemia sporește natalitatea! La fel a procedat și decretul contra avortului