fbpx
6.1 C
Craiova
luni, noiembrie 29, 2021

Trecem la ora de iarnă! Cât mai continuă aceasta schimbare

Ora de vară sau cea de iarnă! Care este standardul acceptat de România

Ca o tradiție bine înrădăcinată, schimbarea orei de vară la cea de iarnă era primul semn că iarna își reintră în drepturi. Acum, se pare, că oficialii se găndesc să renunțe la această rutină din fiecare an și să se rezume doar la o oră, iar aceea să reprezinte standardul. Trecerea la ora de iarnă 2021 se va face în ultimul weekend din luna octombrie.

Mai exact, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceasul se dă cu o oră înapoi. Deci, vom dormi mai mult pentru că 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Ora de iarnă este considerată însă ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Sistemul cu ora de vară / ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Potrivit Digi24.ro, o propunere de renunţare la schimbarea orei a apărut în Uniunea Europeană în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Astfel, statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

În mod normal, țările Uniunii Europene erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, dar încă nu a fost luată o decizie în Parlament.

Drulă a depus inițiativa prin care vrea să crească viteza de circulație pe DX Craiova-Pitești

Olguța Vasilescu: „Am fost obligați să cedăm în fața șantajului acestei companii”

Magazinele Cora ignoră certificatul verde! Toți clienții au acces liber

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles