fbpx

Tudor Chirilă: ”Un om needucat este un om manipulabil”

În cadrul manifestației ”Toți pentru România”, Tudor Chirilă a atins subiecte precum îndemnul Bisericii către enoriași de a vota un anume candidat, neimplicarea părinților în educația copiilor și dreptul la libera exprimare.

Manifestația ”Toți pentru România” s-a ținut în Piața Constituției, pe 19 mai și a avut rolul de a încuraja românii să se ducă la vot pe 26 mai. În programul manifestației au intrat și discursurile mai multor artiști, printre care și cel ținut de Tudor Chirilă, care a abordat mai multe probleme actuale din societatea românească.

Artistul a pus accentul pe implicarea Bisericii Ortodoxe în latura politică, implicare dovedită de preoții care și-au depășit atribuțiile teologice și au început să le spună enoriașilor cu cine să voteze.

De 15 ani merg la Biserica Stavropoleos, nu sunt un practicant, dar din când în când merg la biserică pentru a găsi o relaţie cu Dumnezeu şi întrebarea este: în ziua de astăzi unde este Dumnezeu? Şi mă gândesc la copiii abuzaţi în Brazilia şi în Irlanda de Biserica Catolică şi de preoţii Bisericii Catolice, mă gândesc la cazurile de abuzuri din Biserica Ortodoxă, mă gândesc la implicarea Bisericii Ortodoxe, care îşi înjură enoriaşii şi le spune cu cine să voteze.(…) Dar am o întrebare pentru Biserica Ortodoxă: dacă noi suntem într-un stat secular sau nu? Dacă Dumnezeu le spune preoţilor, care se presupune că sunt hăruiţi, cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor? După aia ne întrebăm de ce lumea nu mai merge la biserică. Pentru că Dumnezeu, se pare, nu mai este în biserică. Şi atunci întrebarea este: unde este Dumnezeu? Şi singurul răspuns pe care eu l-am găsit până acum este că El este încă, în aceeaşi măsura precum diavolul, în fiecare dintre noi. Aşa că lupta este a noastră, personală. (…)Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze cu cineva, aş vrea ca nici preoţii să nu mai facă asta şi să-şi respecte misiunea pentru care au absolvit Insitutul Teologic şi pentru care au fost hăruiţi şi să nu-şi mai bată joc de enoriaşii care vin acolo cu sufletul deschis să caute alinare. Să-şi facă profesia“, a transmis artistului, Tudor Chirilă.

Artistul a vorbit și despre părinții care își lasă copiii pe mâna statului și nu se ocupă suficient de educația lor: ”... noi ne creştem copiii în autoritate şi noi toţi aşteptăm ca Statul să ne rezolve problemele în baza contractului social, adică noi plătim taxe şi trebuie să primim nişte servicii în baza acelor taxe, iar asta este corect. Dar noi cum ne creştem copiii atunci când îi zguduim şi le spunem că sunt pedepsiţi sau când nu avem răbdare când ei nu vor să se îmbrace sau când urlăm la ei. Oare noi nu ne creştem copiii în autoritate? Oare noi nu ne creştem copiii pregătiţi să se subordoneze? Şi după 18 ani ne întrebăm de ce copiii noştri nu votează după ce abia au scăpat dintr-un mediu în care autoritatea a fost principalul factor de creştere a lor. Şi poate că da, sistemul nostru de educaţie care este praf ne strică copiii. Dar oare noi nu-i stricăm acasă? (…) Ce fac eu ca să cresc un copil cu adevărat liber? Ce fac eu pentru a creşte un copil care să ştie să lucreze în echipă?“.

La final, Tudor Chirilă i-a îndemnat pe cei prezenți să nu-i judece pe cei needucați, ci să-i ajute să fie mai conștienți de ce se întâmplă în jurul lor.

Trebuie să vorbeşti, pentru că dacă nu o faci se acumulează frică. În momentul ăsta în România sentimentul meu e că se acumulează frică. Democraţia nu înseamnă doar vot, democraţia înseamnă şi liberă exprimare, (…). Trebuie să ne gândim că mai sunt două rânduri de alegeri, iar între ele trebuie să apărăm ce a mai rămas din libertatea de exprimare. Eu cred în educaţie şi mă uit la dezastrul din Educaţie, eu cred în cultură, că se vorbeşte despre păstrarea tradiţiilor, şi văd că bugetul administrării fondului naţional a scăzut cu 30%. Eu cred că noi avem obligaţia să facem tot ce putem ca să nu urmăm cele cinci milioane de români care au plecat din ţară. Avem obligaţia să ne gândim la durerea copiilor care rămân aici şi cresc fără părinţii lor, să ne gândim cum evoluează emoţional viitoarea generaţie care creşte cu părinţi la mii de kilometri distanţă, pentru că ăsta e un adevăr şi e un adevăr al nostru. Nu trebuie să ne mai uităm cu ură la oamenii slabi de îngeri şi manipulaţi, pentru că un om needucat este un om manipulabil. Până la urmă, nu e vina lor, degeaba aruncăm cu bani în faţa lor şi îi dispreţuim, noi ce am făcut ca să-i trezim? Şi atunci, pentru a nu avea destinul lui Jean Moscopol şi pentru a rămâne în ţara în care ne-am născut, ar trebui să ne şi dăm votul, dar să şi-l păzim bine de tot“.

Sursa foto: Facebook

În 3 minute poți să citești și: Elevi pregătiți cu marijuana pentru concertul Holograf

 După weekend-ul însorit urmează multe furtuni

Rezultatul României la semifinala Eurovision

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0