21.7 C
Craiova
joi, septembrie 21, 2023

Un milion de euro s-au dus pe culă!

Culele din Dolj au fost inaugurate cu mare fast! Cosmin Vasile vrea să le integreze în patrimoniul UNESCO

După perioade îndelungate de muncă intensă și restaurare minuțioasă, două cule din Dolj, care se aflau într-o stare avansată de degradare, pot acum fi vizitate de către public. Inaugurarea lor a avut loc cu mare fast vineri, pe 15 septembrie. La acest eveniment, au participat cei mai renumiți cântăreți de muzică populară, iar Consiliul Județean i-a răsfățat pe invitați cu bucate tradiționale.

Culele Izvoranu-Geblescu din comuna Brabova și Cernăteștilor din comuna Cernătești, ambele edificii semifortificate, folosite în vremurile de demult ca locuri de apărare și observație pentru comunitatea locală, au recăpătat în prezent atmosfera și farmecul lor distincte de altădată.

Culele din Dolj, în patrimoniul UNESCO

„Culele Izvoranu – Geblescu și Cernăteștilor sunt ultimele rămase în picioare în zona aceasta a Olteniei. Sunt două locuințe așa cum erau odinioară, cu specificul lor. Cea mai veche din România este cula de la Cernătești, încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Doljul înseamnă multe locuri frumoase, Oltenia înseamnă locuri unice în Europa și are o capitală, Craiova.

Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj. Este inițiativa pe care am anunțat-o astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a celor două monumente istorice. Inițiativă pentru care avem deja sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe și a unor înalți diplomați.

Angajamentul Consiliul Județean Dolj este acela de a pune în valoare istoria și valorile acestui județ. De a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc. De mâine, vă așteptăm să descoperiți farmecul vremurilor de odinioară și poveștile neștiute ale construcțiilor fortificate din Brabova și Cernătești! Ne vedem la cule!”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Olguța Vasilescu: „Ar fi unul dintre puținele lucruri pe care noi le avem în patrimoniul UNESCO”

La ceremonia de inaugurare, a fost prezentă și primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care a exprimat apreciere pentru inițiativa lui Cosmin Vasile și a declarat că sprijină pe deplin eforturile de a include culele în lista patrimoniului UNESCO.

Ar fi fost păcat ca aceste monumente istorice care ne-au fost lăsate să nu poată ca într-o zi să-și recapete strălucirea. Așa cum se întâmplă astăzi. Ne gândim că s-au făcut deja demersurile ca să intre în patrimoniul UNESCO. Ar fi unul dintre puținele lucruri pe care noi le avem în patrimoniul UNESCO, ca și țară. Dacă le-am avea turiștii nu ar fi decât cei care se pregătesc mâine să vină, din Craiova, ci ar fi poate foarte mulți din afara țării”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Investiția în cele două cule, care au fost declarate monumente istorice de interes național, se ridică la aproximativ un milion de euro. Aceste edificii semifortificate, construite în scopuri defensive, au asistat la evenimente semnificative din secolele XVIII și XIX. Sunt predominant prezente în zonele înalte ale Olteniei.

Județul Dolj găzduiește în total trei astfel de construcții. În plus față de cele restaurate recent, locuitorii din Dolj se pot bucura și de Cula Poenaru, din comuna Almăj, care face parte din patrimoniul instituției școlare din comună.

Istoria culelor din județul Dolj

Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului XVIII, pe moșia proprie a localității numite astăzi Brabova. Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare din prezent a fost nevoie de un tâmplar care să lucreze așa cum se lucra în urmă cu 100 de ani. Nu toată tâmplăria a rămas aceeași, la Cula Izvorul-Geblescu. Pentru că o bună partea din ea era aproape distrusă.

În cazul Culei Cernăteștilor, aceasta a fost construită tot de boierii cu același nume. În comuna Cernătești, istoria consemnând că, încă din secolul XIV, după voința domnitorului Mircea cel Bătrân. Acolo a fost ridicată o construcție militară de către Dimitrie Cernat.

Loading RSS Feed

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles