fbpx
2.9 C
Craiova
miercuri, ianuarie 27, 2021

Un vechi simbol al turismului montan din Munții Făgăraș a ars din temelii

Veche de aproape 100 de ani, Cabana Urlea a ars din temelii. Imobilul, considerat un simbol al Munţilor Făgăraş se afla, oricum, într-o stare avansată de degradare, însă în noaptea de miercuri spre joi a fost pusă la pământ de flăcări.

- Advertisement -
- Advertisement -

Construită între 1926 și 1927, Cabana Urlea din Munții Făgăraș a fost abandonată de toți proprietarii, deși era un simbol în istoria turismului montan. Asociația Poveștile Carpaților a cumpărat-o vara trecută, pentru a o readuce la viață, numai că întreg proiectul s-a năruit într-o singură noapte, după ce clădirea degradată a ars din temelii.

Focul ar fi fost pus intenționat, spun membrii ONG-ului, care a descoperit dezastrul în această dimineață, în timp ce urcau cu specialiștii pentru a preleva probe de teren pentru studiul geotehnic necesar demarării proiectului tehnic de refacere a cabanei, scrie Adevărul.

Poziționarea pe versantul nordic al Alpilor Transilvaniei a transformat-o într-un popas turistic cheie datorită accesului pe care îl oferea din est spre creasta Făgărașului și cele 7 vârfuri, cât și spre Munții Iezer și Munții Piatra Craiului.

Cabana facilita accesul către traseele montane de altitudine din masivul Făgăraș, Piatra Craiului și Iezer, dar și către obiective turistice precum: Lacul Urlea, Rezervațiile Naturale Lacurile Hartop I, II și V, Vârfurile Dara și Hârtop de peste 2500m sau Cetatea lui Negru Vodă.

Asociaţia Poveştile Carpaţilor cere sprijinul celor care pot oferi informaţii legate despre incident.

“Intenţia noastră era de a păstra măcar o parte din ce se putea păstra din vechea cabană, însă acum… doar fundaţia a mai rămas în picioare. Acest incident aduce cu sine noi dezavantaje şi întârzieri în ceea ce privesc aprobările şi avizele necesare refacerii cabanei, însă noi vom continua încrezători acest proiect.

Singura piesă de mobilier ce aminteşte de serile de demult şi a rămas încă aici este masa din poiană. Sperăm totuşi că cei ce vor trece prin poiană să o aprecieze şi să o păstreze pentru viitor. Cu toate că acest incident ne-a fulgerat sufletele, noi rămânem încrezători că Urlea va reveni pe harta munţilor Făgăraş şi îşi va deschide larg porţile către toţi iubitorii de munte, însă pentru acest lucru avem nevoie să ne fiţi alături.

Rugăm pe această cale pe toţi cei care au fost în ultimile zile în zonă şi ne pot da informaţii legate de acest incident să ne contacteze aici sau pe privat sau pe adresa de mail povestilecarpatilor@gmail.com”, scrie pe pagina Facebok Poveştile Carpaţilor.

Asociaţia anunţă că proiectul de refacere a cabanei rămâne în continuare în planurile ONG-ului.

“Puteţi susţine în continuare refacerea cabanei Urlea prin donaţii în conturile:

Cont în LEI: RO30 INGB 0000 9999 0760 2164 (ING Bank) Cont în EURO: RO02 INGB 0000 9999 0820 9694 (ING Bank)”, a anunţat Asociaţia Poveştile Carpaţilor.

În 3 minute poți să vezi și: Kovesi, victorie la Bruxelles! E viitorul şef al Parchetului European

Buzatu, reactivat! Ce planuri de atac are și în cine investește la PNL Dolj

Măsură drastică luată de Ministerul Educației! Fără clase a IX-a pentru unele licee

Atenție șoferi! Intră în vigoare schimbările la Codul Rutier

 Avocatul Poporului vrea radare fixe între localități


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
The following two tabs change content below.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

21,423FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
0Shares
0