Dacă nu se investește în sănătate și educație va trebui să așteptăm generații de români din ce în ce mai sărace.
Grupul Băncii Mondiale a prezentat Indexul Capitalului Uman (HCI). România e pe locul 67, după țări precum Ucraina, Albania ori Georgia. Scorul României e de 0,6, tradus prin faptul că nou-născuții din România de ai vor avea o productivitate de doar 60% când vor intra în câmpul muncii. Îngrijorează faptul că acest indice scade în continuu. Din 2012 până în 2017 valoarea lui a ajuns de la 0,63 la 0,6.
Indexul HCI se calculeaă în funcție de anumiți indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare preconizați ai copilului; calitatea învățării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani ce vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani; și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere. Scorurile sunt calculate pentru 157 de țări participante, fapt ce permite realizarea unui clasament al potențialului capitalului lor uman.
„Indexul Capitalului Uman evidențiază faptul că România trebuie să investească în sănătatea și educația cetățenilor săi dacă dorește să rămână competitivă pe termen lung. Banca Mondială se angajează să ajute autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, în sistemele de sănătate eficiente și în programe educaționale de calitate”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.